KOLEGE POSLANICI PORUČUJU: Ružiću, imovinu na sunce!
Foto: Dragan Kadić

Istraga o funkcioneru SPS

KOLEGE POSLANICI PORUČUJU: Ružiću, imovinu na sunce!

Politika -

Potpredsednik socijalista moraće da objasni kako je sa 26 godina stekao garsonjeru na Dedinju, potom trosoban stan u Žarkovu i na kraju petosoban vredan 450.000 evra na Banovom brdu

Državni organi moraju što pre da ispitaju kako je potpredsednik SPS Branko Ružić stekao imovinu na Dedinju, kao i to na koji način je uspeo da je uveća tokom prethodnih godina i političkih funkcija, ističu sagovornici Kurira.Podsetimo, Ružić je 2001. sa svega 26 godina stekao prvih 37 kvadrata na Dedinju, a u imovinskoj karti je 2010. prijavio trosoban stan od 87 kvadrata u Žarkovu, da bi tri godine kasnije ušao u petosoban stan od skoro 200 kvadrata na Banovom brdu, čija se vrednost procenjuje na 450.000 evra.A onda, neverovatno, ali navodno istinito, 2015. postao je beskućnik! On je u imovinskoj karti prijavio da nema nikakvu nekretninu u svom vlasništvu, iako tvrdi da je rođen bogat i da su mu petosoban stan kupili otac i svastika!Takođe, funkcioner SPS šeta sat „roleks“ vredan oko 9.500 dolara, za koji takođe tvrdi da ga je dobio na poklon „od prijatelja“.Politikolog Vladimir Goati kaže da Agencija za borbu protiv korupcije ima prava da ispita sve ono što je sumnjivo i ukazuje na raspon između imovine i primanja.

- Odgovarajuće instance treba da ispitaju da li je ta imovina stečena od para koje su zarađene po zakonu ili nije i da li je reč o nasledstvu. Tu se priča završava - izričit je Goati. Čak se i sam Ružić slaže sa ovim stavom svih naših sagovornika. On je na pitanje kako komentariše to što političari smatraju da njegov slučaj treba da ispitaju državni organi rekao:

- Slažem se s tim stavom, naravno. To je moj stav odavno - poručio je Ružić za Kurir.

RUŽIĆEVA POLITIČKA LESTVICA2000-2002. predsednik omladine SPS2001-2003. narodni poslanik2004-2006. narodni poslanik2008-2012. narodni poslanik i predsednik poslaničke grupe SPS-JS2013. ministar bez portfelja za EU integracije i potpredsednik FK Partizan do septembra 2013.

REAGOVANJA / OŠTRE KRITIKEVladimir Đukanović, SNSJA TO NE BIH MOGAO DA KUPIMNe ulazim u tuđe imovine jer postoje nadležni državni organi, Agencija za borbu protiv korupcije i ako postoji neka zloupotreba, neka svako odgovara. Svako nosi svoje breme i mora da prizna. Meni su takve stvari nedokučive, jednostavno ne mogu sebe ni da zamislim da bih mogao to da kupim jer nemam taj novac niti ću ga verovatno ikad imati.Vojislav Šešelj, SRSMOŽDA MU JE „GALENIKA“ POMOGLAAktivno i profesionalno se bavim politikom 25 godina kao predsednik SRS i nisam uspeo da steknem nikakvu imovinu. Političar skupu nekretninu ne može da stekne na pošten način. Ružić nije bio nikad na krupnoj dužnosti, a koliko se sećam, bio je predsednik UO u „Galenici“. Možda je to tajna njegovog uspeha.Zoran Živković, Nova strankaPOSTOJI ZAKON ZA SVEU Zakonu o finansijskom postupku i finansijskoj administraciji postoji član u kom piše da na zahtev Poreske uprave svaki građanin Srbije sme da bude pozvan da dokaže otkud mu neka nekretnina i ja sam već bio pozivan kao jedini političar, ali mi je žao što mnoge moje druge kolege nisu imale priliku da pred poreskim organima daju informacije o poreklu imovine.Boško Obradović, DveriUPOREDITI IMOVINU SA PRIMANJIMAVeć godinama predlažemo rešenje za problem poput Ružićevog, u vidu zakona o ispitivanju porekla imovine svih političara i tajkuna. Treba jednostavno uporediti imovinu s primanjima i oduzeti svu nezakonitu stečenu imovinu za koju vlasnik ne može da dokaže poreklo. To treba da važi za sve političare, počevši od mene lično.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track