MSP: Neobaveštavanje o održavanju izložbe o Stepincu osnovni razlog za opoziv Lopandića
Foto: Beta

Razjašnjenje

MSP: Neobaveštavanje o održavanju izložbe o Stepincu osnovni razlog za opoziv Lopandića

Politika -

BEOGRAD - Neobaveštavanje o održavanju izložbe o Stepincu ozbiljan je propust, i to je osnovni razlog za pokretanje inicijative za opoziv ambasadora Duška Lopandića, a ne bilo šta drugo što je navedeno u njegovom pismu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Objavljivanje pisma ambasadora Lopandića u medijima, koje je kroz zvaničnu komunikaciju Ministarstva upućeno ministru Ivici Dačiću, a dostavljeno i kabinetima predsednika, premijera i ministarke Joksimović, koje je medijima dostavljeno sa njegovog mejla, samo još jedna potvrda opravdanosti predloga za njegov opoziv sa mesta šefa Misije Republike Srbije pri EU, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova, kako se ukazuje, nijednim svojim činom nije izašlo iz diplomatske prakse i ničim nije narušilo integritet bilo kog ambasadora, "ali zbog neistina koje pismo sadrži, dužni smo da saopštimo da je apsolutno netačno da je naša Misija pri EU povodom sramne izložbe o Stepincu u Evropskom parlamentu reagovala brzo i na odgovarajući način, kao i da ambasador Lopandić, kako on kaže, nije u suštini načinio ozbiljnu profesionalnu grešku".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako se dodaje, ambasador Lopandić je opozvan u skladu sa Ustavom i zakonom, na isti način na koji je i imenovan pre tri godine. Na inicijativu ministra, Vlada utvrđuje predlog o postavljenju ili o opozivu, o čemu odlučuje predsednik ukazom.

"Građani Srbije moraju da znaju da ambasador Lopandić i naša Misija u EU nisu uopšte obavestili Ministarstvo spoljnih poslova niti ijedan drugi državni organ u Srbiji o organizovanju izložbe o ratnom zločincu Stepincu, koji je osuđen na 16 godina zatvora zbog zločina nad Srbima u fašističkoj ustaškoj NDH. Informaciju o tome dobili smo iz Vatikana, od ambasadora Mirka Jelića, dan pre otvaranja izlozbe, 13. juna", ističe se u saopštenju.

Tim povodom je, po pisanju ambasadora Jelića, organizovan i konkurs za najbolji slogan pod kojim će biti održana izložba i konferencija u EP, koji je trajao danima, a pobedio je slogan "Kardinal Stepinac - apostol nade i ljubavi prema Bogu i ljudima".

"Umesto da Misija u Briselu nas obaveštava, Vatikan i Ministarstvo spoljnih poslova obaveštavaju našu Misiju i ambasadora Lopandića o toj izložbi", napominje ministarstvo i precizira, da se, na zahtev ministra Ivice Dačića, ambasador Lopandić pismeno izjasnio 14. juna, na dan kada je izložba otvorena, kako se to desilo.

Foto: AP
Foto: AP

"Ambasador Lopandić se pismeno izjasnio da su o pripremi izložbe o Stepincu upoznati već neko vreme, citiramo 'od pre oko tri nedelje', i da, na žalost, danas su konstatovali da informacija o izložbi nije bila dostavljena od strane ove Misije Ministarstvu spoljnih poslova, što je, kako kaže ambasador Lopandić, propust", navodi se u saopštenju.

Misija je, dakle, reagovala prema evropskim institucijama tek tada, na dan otvaranja izložbe i konferencije. "Čak je i Bojan Pajtić reagovao pre Lopandića i Misije", dodaje se u saopštenju.

Kako napominje Ministarstvo, možda za Lopandića to nije ozbiljna profesionalna greška, ali za srpski narod u celini i za Republiku Srbiju pitanje Stepinca i pokušaj njegove, ne samo rehabilitacije, već i kanonizacije, jeste od vitalnog značaja.

Suprotstavljanje tome je dužnost svih državnih organa i naših predstavnika u svetu. O tome su predsednik Tomislav Nikolić, kao i velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, razgovarali i u Vatikanu, čak je na našu inicijativu i uz saglasnost pape, formirana mešovita komisija za ispitivanje uloge i aktivnosti Stepinca tokom Drugog svetskog rata, čije se početak rada očekuje u julu.

Foto: Beta
Foto: Beta

"Ministarstvo spoljnih poslova smatra da je neobaveštavanje Ministarstva o ovoj izložbi ozbiljan propust, i da je propuštena prilika da se izraze protesti evropskim institucijama u vreme pripreme izložbe. To je osnovni razlog za pokretanje inicijative za opoziv ambasadora Lopandića, a ne bilo šta drugo što je navedeno u pismu", ističe se u saopštenju i dodaje:

"Ambasador Lopandić, čak, kaže da su o tome ministar i svi građani mogli da se obaveste putem interneta, kao da ne zna da je to njegov posao zbog kojeg je tamo. Što se tiče njegove tvrdnje da su za vreme njegovog mandata odnosi Srbije i EU dostigli najviši nivo, uz dužno poštovanje ambasadora i Misije, to je rezultat politike Vlade Republike Srbije, čiji evropski put sigurno neće zavisiti od kadrovskih rešenja u Misiji".

U skladu sa diplomatskom praksom, Ministarstvo spoljnih poslova nije nikada u javnosti obrazlagalo odluke o opozivu i postavljenjima, ističe se u saopštenju i dodaje da to ne bi bilo učinjeno ni sada, da zbog pisma ambasadora Lopandića nije bilo potrebno reagovati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track