ISTRAGA O NEREDIMA: Mladen Kuribak nije hteo da čuva ambasadu SAD?!
Foto: Beta

Novi detalji istrage posle mitinga

ISTRAGA O NEREDIMA: Mladen Kuribak nije hteo da čuva ambasadu SAD?!

Politika -

Mladen Kuribak, bivši načelnik Uprave policije, nije dozvolio da Žandarmerija interveniše i zaštiti Ambasadu SAD, koja je zapaljena u noći 21. februara 2008. godine, nakon mitinga „Kosovo je Srbija“, tvrdili su u svojim iskazima Slobodan Vukolić, tadašnji načelnik Operativnog centra, i njegov zamenik Zoran Rašković, saznaje Kurir.

Kako proizilazi iz dokumentacije iz istrage u koju je Kurir imao uvid, policiji je bilo naređeno da se povuče, a Žandarmerija je kasno dobila naređenje da interveniše, tek pošto je pala prva žrtva.U Višem tužilaštvu su istragom zbog paljenja američke ambasade, u kojoj je stradao Zoran Vujović, obuhvaćeni general Stevan Bjelić, tadašnji načelnik beogradske policije, Borivoje Tešić, komandant Žandarmerije, general Mladen Kuribak, tadašnji načelnik Uprave policije, načelnik Operativnog štaba Slobodan Vukolić i oficiri iz Žandarmerije Bojan Marković i Zoran Rašković.Zanimljivo je da je većina aktera označila upravo Kuribaka kao osobu koja je izdavala naređenja tokom akcije.Žandarmi kasnili„U 18.27 od strane Slobodana Vukolića, a na predlog Mladena Kuribaka, naređeno je da se jedinice na obezbeđenju ambasade SAD povuku“, između ostalog piše u izveštaju Vukolića.Istovremeno, iako je kraljevačkom i niškom odredu Žandarmerije bilo naređeno da intervenišu, oni to nisu tada uradili, pa su pripadnici PTJ s tadašnjim komandantom Goranom Dragovićem na čelu prvi uleteli, a tek nakon njih u potiskivanje demonstranata uključili su se i žandarmi. Vukolić je u tužilaštvu izjavio da je on tražio intervenciju kod Londona, ali da mu Kuribak nije dao zeleno svetlo.Vukolićev zamenik Zoran Rašković je kazao da je, po naređenju Kuribaka, jedinica koja je obezbeđivala ambasadu povučena, kao i da je on tražio da interveniše Žandarmerija, ali Kuribak nije dozvolio.„Tek kad su obavešteni da je jedno lice poginulo u Ambasadi SAD, Kuribak je izdao naređenje da se uvede Žandarmerija“, piše u izveštaju tužilaštva.Duplo komandovanjeS druge strane, Stevan Bjelić je u tužilaštvu izjavio da „Kuribak nije preuzeo komandu, da su zajedno donošene odluke u štabu“, a Nikola Popovac (pomoćnik načelnika PU za Beograd) naveo je da je Rašković radio-vezom dao nalog kraljevačkim žandarmima da intervenišu jer mu je to naredio Slobodan Vukelić, a kako se to nije desilo, Rašković je prokomentarisao da ga „jedinica ne sluša“ i da pretpostavlja da se radi o „duplom komandovanju“. Načelnik Uprave saobraćajne policije Dragan Bogosavac potvrdio je da se radilo o sporom izlasku Žandarmerije, iako im je više puta naređeno da se uključe, a da se jedinica koja je obezbeđivala objekat povukla... Načelnik UKP Darko Senić naveo je da Rašković nije mogao da uspostavi kontakt sa Žandarmerijom i „da je veza uspostavljena tek kada su videli da gori ambasada“, ali i da je Žandarmerija kasnila iz njemu „nepoznatih razloga“. Bogosavčev zamenik Miladin Despotović je tvrdio da je došlo do totalnog zastoja i prekida u radio-vezama i da Rašković nije mogao da uspostavi kontakt sa Žandarmerijom, da je angažovan PTJ s „hamerima“, a tek kasnije su se uključili žandarmi.

Izdao ihŽANDARMI LJUTI NA VELJOVIĆAKuriru su se juče javili žandarmi iz Srbije ljuti na izjavu tadašnjeg direktora policije Milorada Veljovića da su oni krivi za paljenje ambasade.- To je sramota. On i njegovi generali hoće sebe da operu, amnestiraju od odgovornosti i propusta. Zna se ko je komandovao akcijom - komentarišu oni.Veljović je pre mesec dana u tužilaštvu izjavio da su Bjelić, Kuribak i Vukolić dalu pun maksimum da se spreče neredi, ali da su zatajile starešine Žandarmerije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track