Mirović: LDP nema širinu i toleranciju za vladu
Foto: Dado Đilas

Razgovori o novoj vladi

Mirović: LDP nema širinu i toleranciju za vladu

Politika -

BEOGRAD - SNS će ove nedelje, osim sa SPS, obaviti razgovore i sa predstavnicima ostalih stranaka kako bi nova vlada dobila što veću podršku u parlamentu, izjavio je danas funkcioner naprednjaka Igor Mirović, uz opasku da LDP "nema tu dozu širine i tolerancije u odnosu na politički ambijent" da bi mogao da uđe u novu vladu.

Mirović je rekao da će vlada biti izabrana u zakonskom roku, a da se čekalo kako bi se u okolnostima kakve su trenutno na domaćoj i na međunarodnoj političkoj sceni donela najbolja odluka. Kako je rekao za N1, sastavljanje vlade deluje kao jednostavan proces, ali u okolnostima u kojima se Srbija nalazi bilo je bitno da se tom procesu priđe staloženo i smireno, a to je, kako ističe, i ključna poruka nove vlade.

Dodao je da na sednici Predsedništva SNS nije bilo reči o personalnim rešenjima, kao ni o resorima koje će dobiti SPS, te dodao da očekuje da će mandatar Aleksandar Vučić saopštiti imena nakon još jednog kruga razgovora sa predstavnicima drugih političkih stranaka.

Govoreći o eventualnom ulasku LDP u vladu, Mirović je rekao da su njihovi stavovi ponekad krajnje ekstremni i krajnje netolerantni na okolnosti u kojima se Srbija nalazi, a imajući u vidu njen međunarodni položaj, ekonomiju, potrebu da sarađuje sa više važnih tačaka u svetu.

Komentarišući ponovnu saradnju sa SPS-om, posebno nakonmeđusobnog "prepucavanja" u medijima, Mirović je naveo da je bilo negativnih izjava, ali da to nije ništa novo."Sada, gledajući iz ugla čitaoca mogli biste da zaključite - govore jedni o drugima svašta, kako mogu da sede u vladi zajedno. Postavlja se jedno drugo pitanje, pitanje stabilnosti u parlamentu, pitanje efikasnosti u donošenju odluka...", rekao je Mirović.

Kako kaže, SNS bi mogla i bez SPS u vladi, ali "bitna je značajna većina zbog bolje uređenog sistema donošenja odluka i izazova sa kojima se suočava Srbija".Suštinsku razliku između buduće i prošle vlade on vidi u većoj snazi i angažovanju u poslovima koji nisu završeni. Odnos pokrajinske vlasti prema RTV Mirović ocenjuje kao profesionalan, tvrdeći da on nema uticaja na uređivačku politiku tog medija.

(Tanjug/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja