(VIDEO) POSLE 6 SATI BEZ PAUZE Vučić izložio ekspoze: Živela bolja i pristojnija Srbija!
Foto: Marina Lopičić/Arhivska Fotografija

Sednica parlamenta o izboru nove vlade

(VIDEO) POSLE 6 SATI BEZ PAUZE Vučić izložio ekspoze: Živela bolja i pristojnija Srbija!

Politika -

BEOGRAD - U Skupštini Srbije danas u 14 sati počela je posebna sednica o izboru nove vlade, koja će imati 19 ministara, uključujući i tri ministra bez portfelja.

1 / 7 Foto: Nebojša Mandić

Vučić je počeo da iznosi ekspoze, a dočekan je uz gromoglasan aplauz. Opozicija se bunila što je sednica zakazana za samo 24 sata, umesto najmanje 7 dana unapred, pa su napustili salu i pre nego što je mandatar počeo sa iznošenjem ekspozea.

"Posle mnogo vremena imamo i rezultat kojim možemo da se pohvalimo. Nema više kretanja unazad, nema silaženja i nema padanja. I za to smo dobili ovaj mandat, da ne idemo nazad više nikada. Srbija i ova vlada, valada koju danas formiramo nikad neće odustati, na to ne računajte", rekao je Vučić.

Srbija uvodi dualno obrazovanje

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je da će u narednom periodu biti izmenjen sistem obrazovanja u Srbiji, da će biti uvedeno dualno obrazovanje koliko je to moguće i najavio da će se do kraja 2016. godine u parlamentu naći izmene Zakona o visokom obrazovanju.

Kulturu "izmestiti" iz Beograda i u druge gradove

"Kultura mora da se izmesti da ne bude samo u centru Beograda nego i u ostalim gradovima - Leskovcu, Nišu, Kraljevu, Smederevu... u svakom gradu", rekao je Vučić predstavljajući ekspoze.

Zdravstvo dostupnije i kvalitetnije

U narednom periodu ćemo raditi na poboljšanju zdravstvene zaštite, a akcenat će biti na boljoj dostupnosti, kvalitetnijoj usluzi i boljoj prevenciji, rekao je Aleksandar Vučić.

Mediji su bez cenzure i pritiska, uprkos svim pričama

Mandatar Aleksandar Vučić poručio je danas da se pitanje slobode medija u demokratiji uopšte ne postavlja, već podrazumeva, ali da to znači i odgovornost medija, koja često izostaje. On je naveo da su mediji u Srbiji, uprkos svim pričama o cenzuri i autocenzuri, oslobođeni svake vrste pritisaka, a neretko, kaže, i svake vrste odgovornosti.

Uložili smo puno u sportiste, strpite se malo

Mandatar je rekao da je ozbiljan novac izdvojen za pripremu naših sportista za Olimpijadu, i da bi se trebalo malo strpiti oko čekanja medalja: "Pripremićemo se i za sledeću kako bi došli do još više medalja".

Čitanje ekspozea ulazi u peti sat

Vučić je saopštio da ima još 134 strane ekspozea i najavio da će ipak neke delove ekspozea da prepriča, odnosno da neće sve da čita i da poslanici "ne brinu".

Biću otvoreniji za kritiku

Mandatar je dodao da nema nameru da se bavi ovim poslom kada više ne bude mogao da radi više i bolje.

"Znam da je delovalo da mnogo odgovornosti preuzimam na sebe. Nisam iznenađen što su me nazivali diktatorom. Međutim ove kritike nisu nešto što tek tako prolazi pored mene. Gledam se menjam koliko je to moguće. Nameravam da naredne četiri godine budem još otvoreniji za kritike i primedbe, pokušaću da budem ljubazniji, što ne znači da neću biti samouveren i oštar u odgovorima onima koji se služe klevetama i lažima. Uzmicati neću nikada, boriću se za Srbiju, svakog člana vlade, vladu, svakog ko radi u korist građana i naroda", istakao je mandatar.

On se u svom ekspozeu osvrnuo i na mir u regionu, tražeći jednakost za sve žrtve.

"Jedino što tražimo je to da zločinci bez obzira na nacionalnost odgovaraju. Da svačije oči jednako vrede, da svaki život jednako vredi", dodao je mandatar.

Poslanicima 68 strana, Vučićev materijal "oko 250"

Poslanici Skupštine Srbije na sednici su dobili materijal na 68 strana u kojem je sadržan osnovni plan i program Vlade Republike Srbije.

Materijal za poslanike pripremljen je na 68 strana na osnovu kojih će mandatar izneti svoj ekspoze.

Ceo ekspoze možete pročitati OVDE.

Vučić hoće do 1 ujutro da čita ekspoze ŠEŠELJ: Uzeli smo pelene

Mandatar je u jednom trenutku primetio da je tek pročitao 8 odsto svog ekspozea, što bi značilo da će ovim tempom čitati sve do 1 posle ponoći, lider SRS Vojislav Šešelj je na to najavio da će im onda trebati pelene.

Vladu će predvoditi SNS, tri ministarske funkcije zauzeće koalicioni partneri iz SPS, dok će u vladi biti i nestranačke ličnosti. U novoj vladi koju je predložio mandatar Aleksandar Vučić biće osam novih ministara u odnosu na prethodnu, dok će šest ministara iz prethodnog sastava ostati bez te funkcije.

O izboru vlade u celini odlučuje Skupština Srbije tajnim glasanjem, osim ako se ne odluči da se glasa javno, prozivkom, a Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.Mandat vlade teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, koja glasi:

Vučić kaže da je planirao da stojeći, u znak poštovanja prema parlamentu i građanima, predstavi program vlade, pri čemu će deo čitati, a deo "govoriti iz glave". Na pitanje šta će učiniti ako opozicija bude napustila sednicu, kaže da, ako neko hoće da napušta neka to čini, jer on ne može niti hoće bilo koga da zadržava.

- Neka oni rade svoj posao, neka se šetaju gde hoće, pred novinare, u restoranu", naveo je on, ali i najavio da će biti spreman da odgovori na svako pitanje i primedbu, da se neće uplašiti psovki, uvreda, kleveta, izmišljotina, i da neće istrčavati napolje ili da beži od bilo koga.

U novoj vladi Aleksandra Vučića ministar finansija biće Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar rudarstva Aleksandar Antić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar rada Aleksandar Vulin, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.Ministri bez portfelja biće Jadranka Joksimović, Slavica Đukic-Dejanović i Milan Krkobabić.

UŽIVO FOTO SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici pristižu na sednicu, Vučić stigao pre svih!

OTPISANI MINISTRI: Kori Udovički preko TV saznala da je šutnuta

OVO SU NOVA LICA U VUČIĆEVOJ VLADI: Upoznajte ih! Ovo sigurno niste znali o njima!

ZA NJIH 7 VIŠE NEMA MESTA: Ovo su ministri koji su ostali bez fotelje u novoj vladi

MANDATAR OBELODANIO PREDLOG: Ovo su kandidati za ministre u novoj Vučićevoj vladi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track