SVETSKE AGENCIJE O BAJDENOVOJ POSETI: Dolazi da bi održao uticaj SAD na Balkanu
Foto: AP

Pariranje Moskvi

SVETSKE AGENCIJE O BAJDENOVOJ POSETI: Dolazi da bi održao uticaj SAD na Balkanu

Politika -

VAŠINGTON/LONDON - Američka agencija Asošiejted pres najavljuje danas posetu potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu i Prišštini kao njegovu oproštajnu posetu Balkanu u tom svojstvu, ali ističe da je ona istovremeno i jasan signal da vašingtonska administracija žželi da održži uticaj u regionu.

Agencija podseća da je Bajden u ovom regionu igrao važnu ulogu u okončanju jugoslovenskih ratova 1990-ih godina. Bajden planira da se u utorak u Beogradu sastane sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem, navodi američka agencija.

"Poseta potpredsednika podvlači želju vlade SAD da održi uticaj na Balkanu, dok Moskva radi na tome da u svojoj sferi zadrži Srbiju, koja je jedna od poslednjih preostalih bivših komunističkih saveznika Rusije u regionu", ocenjuje AP.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Američka agencija dodaje da Bajdenova poseta ističe i zabrinutost Vašingtona zbog sporog tempa regionalnog pomirenja, 17 godina nakon što je "vazdušna kampanja NATO na čelu sa SAD zaustavila", kako navodi, "srpsku ofanzivu na Kosovu". U vrhu agende tokom Bajdenovih razgovora sa srpskim liderima, navodi AP, očekuje se da će biti nerešena ubistva braće Bitići po okončanju sukoba na Kosovu.

AP najavljuje da će Bajden posetiti Kosovo u utorak uveče, te da se očekuje da u Prištini pozove kosovske lidere da primene sporazum postignut pod posredovanjem EU 2015. godine, koji ima za svrhu normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda.

Američka agencija navodi da je Bajden, koji je u to vreme bio senator, bio snažan zagovornik vazdušne kampanje NATO protiv Srbije 1999. i da je jednom rekao kako je njegov rad na okončanju jugoslovenskih ratova bio jedan od "najponosnijih momenata" u njegovoj dugoj političkoj karijeri.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

AP, takođe, opisuje Kosovo kao pretežno naseljeno muslimanima, ali kao snažno proamerički nastrojeno, i podseća da Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova i da stremi ka članstvu u EU, ali da održava snažne veze sa tradicionalnim saveznikom Rusijom.

Bajden će na Kosovu prisustvovati i ceremoniji imenovanja ulice u blizini američke vojne baze po njegovom pokojnom sinu, Bou Bajdenu, koji je prošle godine preminuo od posledica kancera u 46. godini, a koji je 2001. bio privremeni pravni savetnik za posleratno Kosovo, dodaje Asošiejted pres.

Bajdenovu posetu Beogradu i Prištini, uključujući imenovanje ulice po njegovom sinu na Kosovu, danas najavljuje i Rojters, koji primećuje da imenovanje ulica po američkim zvaničnicima postaje neka vrsta tradicije na Kosovu.

Foto: AP
Foto: AP

I britanska agencija Rojters ocenjuje da Bajden namerava da podstakne i Beograd i Prištinu da učine više kako bi ubrzali dijalog u kojem posreduje Evropska unija u cilju normalizacije njihovih međusobnih odnosa što je, kako ističe, uslov za Srbiju u pregovorima o pristupanju EU.

Britanska agencija dodaje da kosovsko stanovništvo većinom čine etnički Albanci i da oni SAD smatraju spasiocem od kada su 1999. vazdušni udari NATO "zaustavili ubijanja srpskih trupa", uz podsećanje da u Prištini postoje ulice nazvane po nekadašnjim američkim predsednicima Bilu Klintonu i Džordžu V. Bušu.Rojters smatra da bi Bajden u Beogradu mogao da naiđe na hladniju dobrodošlicu, jer se u ovom gradu, kako navodi, još oseća gnev zbog bombardovanja 1999. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track