Euleks da nađe napadače na Srbe

Ministarstvo za KiM

Euleks da nađe napadače na Srbe

Politika -
Pozivamo sve relevantne međunarodne faktore u Pokrajini da svojim autoritetom primoraju takozvane prištinske institucije i zvaničnike kosovskih Albanaca da istinski obezbede sigurnost i bezbednost kosovskih Srba južno od Ibra i da suzbiju albanski ekstemizam, umesto što ga podstiču, ističe srpsko ministarstvo

BEOGRAD - Ministarstvo za Kosovo i Metohiju osudilo je danas paljenje kuća Srba povratnika u selu Drenovac kod Kline i zatražilo od Euleksa da pronađe počinioce tog dela.

"Pozivamo sve relevantne međunarodne faktore u Pokrajini da svojim autoritetom primoraju takozvane prištinske institucije i zvaničnike kosovskih Albanaca da, umesto pompeznog najavljivanja plana za sever Kosmeta, istinski obezbede sigurnost i bezbednost kosovskih Srba južno od Ibra i da suzbiju albanski ekstemizam, umesto što ga podstiču", navodi se u saopštenju.

Ministarsvo navodi da je više puta upozoravalo predstavnike međunarodne zajednice na konstantne napade i težak položaj Srba povratnika na Kosovu i Metohiji, a posebno na pogoršanje situacije u okolini Kline u kojoj žive srpski povratnici.

"Ministarstvo traži od KFOR da pojača prisustvo u povratničkim selima u okolini Kline i zaštiti živote i imovinu Srba od albanskih ekstremista. Paljenje kuća u selu Drenovac, kao i ostali nerasvetljeni napadi na povratnike pokazuju kakav je stav i odnos Prištine prema povratku prognanih i raseljenih Srba", navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track