EVO TAJNOG SNIMKA U KOJEM  NAS ZORAN MILANOVIĆ VREĐA: Srbi su šaka jada!
Foto: Beta

Objavljen snimak razgovora sa veteranima

EVO TAJNOG SNIMKA U KOJEM NAS ZORAN MILANOVIĆ VREĐA: Srbi su šaka jada!

Politika -

ZAGREB - Lider SDP i bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović na sastanku sa hrvatskim braniteljima, koji su od njega tražili smirivanje tenzija u odnosima sa Srbijom, izneo je svoj plan u kome kaže da bi on prema zvaničnom Beogradu išao i radikalno.

Sastanak je održan juče iza zatvorenih vrata u stranačkim prostorijama SDP, a na audio snimku koji je procureo u javnost, Milanović za srpsku vlast je rekao da se ponaša bahato te da je reč o 'beogradskoj čaršiji'.

- “I ako bude potrebno, ne samo da ćemo im blokirati pregovore nego ćemo doneti zakon po kojem ćemo proganjati njihove počinitelje po Kosovu”, rekao je Milanović.

Milanović je rekao da je branitelje pozvao na sastanak da bi videli, kako navodi, šta se može napraviti o dve stvari - Srbiji i BiH. Na samom početku, Milanović je rekao da bi prema Srbiji išao i radikalno ako treba jer njemu, Kako je rekao, Angela Merkel i Evropska narodna stranka ne govore šta sme, a šta ne sme da radi.

Sa Srbije je na kratko prešao na BiH, rekavši da su optužnice iz BiH još veći problem od onih iz Beograda.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Na jednom od snimaka, čuje se da lider SDP braniteljima kaže da bi bili deset puta optuženi da su “preko“ radili ono što je Vučić radio “ovde“.

“Mi tim ljudima gledamo kroz prste i to je granica tolerancije na koju sam spreman, da se pravim blesav, da su to normalni tipovi koje je izabrao srpski narod i da su to naše kolege“, rekao je Milanović. Jedan od branitelja je potom dobacio: “To su četnici...“

Usledio je nastavak Milanovićevog monologa. “Nemoj me, obrijani, nemoj me terati više od toga. Dakle, ono se tu prezentuje, kao što vi kažete, kao nekakva diplomatska sila... To je šaka jada koja već 150 godina ne zna da li bi išla u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku, nema ih deset miliona, je*ote, žele biti gospodari pola Balkana... Pa nema vas dovoljno, to je mali narod...“, naveo je Milanović.

Pomenuo je zatvarnje granice prema Srbiji, koju je naredio u jeku prošloodišnje izbegličke krize i ustvrdio da bi opet učinio isto.

Pomenuo je i blokadu pregovora Srbije sa EU.“ Ako ne ide, blokiraćemo. Ne sa užitkom, ali ću to napraviti”, rekao je, između ostalog, Milanović.

Tajni snimak, koji je najpre objavio zagrebački "Jutarnji list", a potom je preneo i beogradski TV Pink.

Predstavnik Zbora udruženja veterana hrvatskih gardijskih brigada i Udruženja specijalne policije Josip Klem je novinarima nakon sastanka sa Milanovićem nagovestio neslaganje u nekim stavovima i rekao da im je namera bila da poduče bivšeg premijera demokratiji i da ne žele više blokadu granica.

"Jutarnjii" je primetio da je posebnu pažnju javnosti izazvao utisak da su branitelji pozivali na razum i smirivanje tenzija, a da je Milanović imao „nabrijaniji stav“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track