Lajčak: Evropski projekt nije kompletan bez Zapadnog Balkana
Foto: AP 2014

Proširenje EU je strateška investicija u bezbednost

Lajčak: Evropski projekt nije kompletan bez Zapadnog Balkana

Politika -

BRATISLAVA - Proširenje EU je strateška investicija u njenu bezbednosti i napredak, a evropski projekt neće biti kompletan bez Zapadnog Balkana, izjavio je u nedelju slovački ministar za spoljne poslove i evropska pitanja Miroslav Lajčak.

Lajčak je, na Inteparlamentarnoj konferenciji o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici (CFSP) u Bratislavi, pozdravio značajan napredak koji je postignut na Zapadnom Balkanu zahvaljujući pomoći EU, kako u smislu tranzicije tako i u vezi regionalne saradnje, prenosi agencija TASR."Uprkos mnogim poboljšanjima, situacija na Zapadnom Balkanu se još uvek ne može videti kao potpuno mirna i stabilna. Zbog toga EU mora da ostane aktivno angažovana u tom regionu", rekao je on, dodajući da je to jedan od razloga zašto je Slovačka uključila politiku proširenja među svoje prioritete tokom predsedavanja Savetom EU.

Lajčak je kazao da je proširenje dvosmeran proces, navodi TASR.

"S jedne strane mi insistiramo na principima uslovljavanja i vlastitih zasluga, što znači da zemlje u procesu prijema napreduju u skladu sa tim kako ispunjavaju uslove - pri čemu je naglasak na kvalitetu više nego na brzini.", rekao je on.

Slovački ministar je napomenuo da, s druge strane, EU mora da ispuni svoje obaveze, pa tako ako zemlja kandidat obavi svoj zadatak dobro onda je moramo približiti Evropskoj uniji.Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini takođe je juče izjavila da je "na Zapadnom Balkanu postignuto puno napretka u skorije vreme".

Kako se navodi u dokumentu postavljenom na sajtu Evropske komisije, Mogerinijeva je to izjavila na pres konferenciji održanoj povodom neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU (Gymnić) u Bratislavi, prestonici Slovačke koja predsedava Unijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track