NIKOLIĆ ZA KURIR: Milanoviću, ko je sad šaka jada?
Foto: Dragana Udovičić

Bivšeg hrvatskog premijera urnisala mržnja prema Srbima

NIKOLIĆ ZA KURIR: Milanoviću, ko je sad šaka jada?

Politika -

Predsednik Srbije oštro poručio lideru SDP da je sam sebi presudio, da se od uvreda nije ovajdio i da mu je drago što je doživeo fijasko

Oduvek se na Balkanu, pa i među političarima, zna ko je šaka jada! Ovako je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u izjavi za Kurir izanalizirao fijasko na izborima predsednika SDP Zorana Milanovića, koji je svoju kampanju bazirao na brutalnoj pljuvačini po Srbima!Na pitanje da li je sada Milanović „šaka jada“, Nikolić poručuje da to govori njegov rezultat.Gori od Pavelića- Mislim da je on uplašio Hrvate time što je oštro krenuo protiv Srba, čime je doveo u pitanje prijateljske odnose između naših dveju zemalja. I onda su Hrvati koji glasaju na izborima imali pred sobom izbor - izabrati čoveka koji će da se posvađa sa Srbima ili ljude koji bi da se mire. Milanović je sebi presudio sam jer mu je osnovni moto kampanje bila svađa sa Srbijom.

Sećate se da sam ga već optužio za govor koji je sličan Pavelićevom. Hrvatska koja se otresla NDH imala je da bira između Milanovića, koji bi tu da ih vrati, i ostalih opcija, koje se nisu previše eksponirale ni ljubavlju ni poštovanjem prema NDH, niti mržnjom prema Srbiji, i onima koje Srbe predstavljaju. Tu je Milanović igrao na pogrešnu kartu, mislio je da se javno mnjenje u Hrvatskoj dovoljno preokrenulo da na tom novom modernom ustaštvu može da se profitira na izborima - rekao je Nikolić. Kako je naglasio, to građani Hrvatske ipak nisu dozvolili.

- I Hrvatima je, kao i svima drugima, dosta i svađa i podela.I drugo, to potcenjivanje Srbije i našeg rukovodstva sigurno se obilo o glavu Milanoviću. On je sam kriv za svoj poraz, nije trebalo da bazira svoju kampanju na mržnji prema Srbima pošto to odmah ljude podseti na rat, a rat nikom dobro nije doneo - rekao je Nikolić.Na pitanje da li mu je drago zbog Milanovićevog poraza, s obzirom na to da ga je i lično vređao da je grobar i ratni huškač, Nikolić je rekao:- Ne mogu ja lično ni da se uvredim onim što on kaže. Ko je Milanović pa da može lično da me uvredi?! On nije ni dostojan da me uvredi, ali mi je drago što je ovako prošao zato što to otvara put za saradnju Srbije i Hrvatske. I čestitam građanima Hrvatske što nisu naseli na Milanovićeve provokacije.Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić poručio je da je Srbiji u interesu da ima dobre odnose sa svim susedima, pa i Hrvatskom.- Milanović je u potrazi za novim izgubio one stare, levičarske birače. Videćemo da li je ta pojačana retorika u Hrvatskoj bila proizvod izborne kampanje ili je ona mnogo dublji problem u odnosima Beograda i Zagreba - rekao je Ljajić.Veći katolik od papeAnalitičar Milan Nikolić smatra da se Milanović okrenuo takvoj retorici misleći da će prikupiti još glasova pred izbore.- Nedostajali su mu glasovi, pa je iz tog razloga krenuo tim putem. Hteo je da bude veći katolik od pape. To je sve smešna podvala i spinovanje, koje mu nije prošlo. On je poznat kao intelektualno ograničen političar - ističe Nikolić.Analitičar Dušan Janjić kaže da Milanović u predizbornoj kampanji nije imao šta da ponudi:- To što je Milanović pričao o Srbiji nije mu donelo glasove na izborima. On je u stvari pomogao HDZ. U kampanji nije imao argument za ekonomske teme, pa je pribegao takvoj retorici.

REAGOVANJA /POLITIČARI O LOŠEM REZULTATU MILANOVIĆA/Bojan Pajtić, DSIzgubio zbog ustaških predakaMilanović je izgubio znatan broj srpskih i socijaldemokratskih glasova oštrom retorikom prema Srbiji i pozivanjem na ustaške pretke.Vladimir Đukanović, SNSNema šta da ponudiMilanovića, ali i generalno sve druge opcije u Hrvatskoj ubilo je to što nemaju šta da ponude biračima. Milanović je u tom nemanju najdalje otišao.Sanda Rašković Ivić, DSSSrbi mu očitali lekcijuAko hoću da budem malo zla, onda bih mu rekla da nismo mi šaka jada, nego je sada on šaka jada, jer je dobio šaku glasova. Dobio je lekciju od nas.Vojislav Šešelj, SRSPukao zbog špijunažeMilanovića su izigrali špijuniranjem na sastanku na kome je otvorio dušu. Takođe, Rimokatolička crkva je ovog puta odlučila da podrži HDZ.

Govor mržnje ne jenjava„OJ, HRVATSKA MATI, SRBE ĆEMO KLATI“U mestu Šubićevac, pored Šibenika, osvanuo je skandalozan grafit u ponedeljak na zidu OŠ „Petar Krešimir IV“ s parolom „Oj, hrvatska mati, Srbe ćemo klati“. Lokalni mediji su ovaj incident ocenili kao „nezapamćen govor mržnje“, a policija je izvršila uviđaj. Portal Šibenik.in ističe da bi zbog ovog „odvratnog nacionalističkog grafita“ nepoznati vandal mogao da dobije i dve godine zatvora.

OVAKO JE GOVORIO ZORAN MILANOVIĆSrbiju ne prozivam, ali mogu joj poručiti da malo snizi ton i, kao što bi se u vicu reklo, „šaraj malo, brate“: šalji malo gore u Mađarsku i Rumuniju.Orao ne lovi muve. Mi smo orao, a Srbija muva.Hrvatska je organizovana država, bez obzira na dreku Beograda, Budimpešte i HDZ, koji su sveto trojstvoHrvatska je starija i pametnija, a Srbi su varvariMožemo puštati ljude u polja, kao što to radi Srbija, ali to onda nije država. To je slučajna država, neorganizovana država.Nažalost, Srbija je šaka jada... Nema ih deset miliona, a oni bi želeli da budu gospodari celog Balkana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track