POLITIČARI U PANICI: Češljaju im imovinu i roditelja i dece!
Foto: Zorana Jevtić

Država staje na rep korumpiranim funkcionerima

POLITIČARI U PANICI: Češljaju im imovinu i roditelja i dece!

Politika -

Novim zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije vršilac javne funkcije moraće da prijavi i imovinu koja se vodi na ime šire familije!

Prebogati političari više neće moći da skrivaju bogatstvo, jer će osim svoje imovine i imovine supružnika ubuduće morati da prijave i imovinu svojih roditelja i dece, biće novina u novom zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije!Na taj način bi se izbegle brojne zloupotrebe. Na primer, funkcioner je mogao da kupi stan i kao vlasnika upiše svoju majku i samim tim ta nekretnina ne bi bila predmet provere Agencije. Širenjem kruga ljudi bliskih funkcionerima koji bi bili pod lupom smanjio bi se prostor za korupciju. Direktorka Agencije Tatjana Babić rekla je juče na sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, prilikom predstavljanja izveštaja o radu tog tela u 2015, da je za efikasniji rad Agencije neophodno donošenje novog zakona i uvođenje obaveze prijavljivanja imovine roditelja i dece funkcionera.

Moraće da objasni odakle mu skupi satovi... Branko Ružić
Moraće da objasni odakle mu skupi satovi... Branko Ružić

A nije mali spisak političara koji su deo svoje imovine preveli ili kupili na nekog od najbližih članova porodice. Na primer, Jorgovanka Tabaković prenela je pravo svojine nad stanom od 144 kvadrata na svoju decu iako, kako su pisali mediji, nije otplatila jednu trećinu nepokretnosti.Ipak, najčešće političari u imovinskoj karti navode da stanove i kuće poseduju sa supružnikom popola, to jest da je svako dao po deo novca za kupovinu ili gradnju istog.

Na sebi nosi hiljade evra... Zorana Mihajlović
Na sebi nosi hiljade evra... Zorana Mihajlović

Luksuzni nakit i tašne

Tokom predstavljanja izveštaja povela se rasprava i o luksuznom aksesoaru političarki i žena političara. Raspravu je započela poslanica SRS Vjerica Radeta, napomenuvši da je jasno da guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković može da nosi maramu „barberi“ jer su joj primanja pola miliona dinara, ali joj nije jasno odakle ministarki Zorani Mihajlović skupa garderoba i nakit.- Javnost se informiše iz medija o preskupoj garderobi i nakitu ministarke Mihajlović. Nemoguće je to imati s bilo kojom platom u Srbiji osim onih nekoliko ekstremnih. Ako saznate nešto iz medija, ne mora da znači da je tačno, ali vi morate malo više da se angažujete i da pokažete da ste zaista nezavisan organ i da vam je svejedno ko je na vlasti nego da radite u skladu sa zakonom - rekla je Radeta.
Vadi se na tasta... Dragan Šutanovac
Vadi se na tasta... Dragan Šutanovac

Babićeva joj je na to poručila da Agencija prati imovinsko stanje funkcionera i kada se proceni da način života pojedinih funkcionera odudara od izveštaja, rade se vanredne kontrole.Izveštaj o imovini predsednika Nikolića bio je predmet kontrole te agencije dva puta, kao i izveštaj pomenute ministarke u okviru redovne kontrole. Napisi u medijima se, dodala je, uzimaju u obzir.Kurir je u više navrata pisao o skupocenom satu Branka Ružića, „roleksu“ od oko 10.000 dolara, kolekciji satova Dragana Šutanovca, luksuznom životu funkcionerke SPS Ivane Petrović...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track