BURNA RASPAVA U SKUPŠTINI: Opozicija: Superhik zakon; Vlast: lokal neće biti ugrožen
Foto: Tanjug Dragan Kujundžić

Suficut države na račun lokala?

BURNA RASPAVA U SKUPŠTINI: Opozicija: Superhik zakon; Vlast: lokal neće biti ugrožen

Politika -

BEOGRAD - Poslanici vlasti ocenili su danas da izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava predstavljaju nastavak reformi i da se njima održava makroekonomska stabilnost, dok ih je opozicija kritikovala, smatrajući da će opštine biti siromašnije.

Većina poslanika opozicije najavila je u skupštinskoj raspravi da neće podržati taj predlog zakona.Navodeći da je predlog zakona reformski, šef poslanika SPS Djorđe Milićević je naveo da je ključna izmena preraspodela sredstava između lokalnih samouprava i centralne vlasti.On je istako da je to mera fiskalne konsolidacije i da su za SPS prihvatljivi ciljevi zbog kojih se donosi taj zakon.

"Neće biti ugrožena nijedna suštinska funkcija lokalne samouprave", rekao je Milićević.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Poslanik opozicione SDS-NPS Miroslav Aleksić kritikovao je predlog zakona i ukazao da su prihodi lokalnih samouprava sve manji iz godine u godinu."Hvalimo se suficitom u budžetu, reformama, da bi nas po leđima tapšali iz Svetske banke i MMF-a, a nikako da čujemo odakle taj suficit. Uzeli smo ga od penzionera koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i od profesora i lekara, ali se pokazalo da to nije dovoljno", rekao je Aleksić u raspravi.

Prema njegovim rečima, cela Srbija radi da bi se punila republička kasa, dok su neke opštine privilegovane i daju im se sredstva iz budžetske rezerve.On je upitao zbog čega predsednici opština i gradonačelnici ćute dok se donosi zakon koji im smanjuje sredstva, navodeći da će ta partija glasati protiv.

Foto: Tanjug Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug Dragan Kujundžić

Lider LDP Čedomir Jovanović rekao je novinarima u parlamentu da je efikasno funkcionisanje opština i gradova preduslov modernizacije zemlje, a da zakon o finansiranju lokalnih samuprava to ne omogućava."Ako želimo da razgovaramo o održivim opštinama i gradovima u Srbiji, onda moramo stvoriti preduslove za njihov normalan razvoj, a to se ovim zakonom onemogućava", kazao je on, dodavši da se njime samo konsoliduju finansijske slabosti republičke kase.

Jovanović kaže da je očekivao više od aktuelne ministarke i misli kako je prejak pritisak politike i prisustvo stranačkih interesa u ovom zakonu.On je dodao da se ovim zakonom još više stavlja akcenat na problem sa finansiranjem Vojvodine, koji još nije zakonski regulisano.

Foto: Tanjug Dušan Aničić
Foto: Tanjug Dušan Aničić

Lider Nove stranke Zoran Živković smatra da je reč o zakonu koji još više osiromašuje lokalne samouprave kako bi budžet ostavario virtuelni suficit.On je podsetio da se lokalnim samoupravama prihodi smanjuju za 4,8 milijardi dinara što je prema njegovim rečima ogroman novac.

Lider Dveri Boško Obradović kazao je da će ta partija glasati protiv zakona, koji je nazvao "superhik", jer se, kako tvrdi, uzima od siromašnih, a daje bogatima.Prema njegovim rečima, pozadina donošenja zakona je nalog MMF-a i "pljačka lokalnih budžeta"."Zatražiću da dođe MMF i da mi odgovaraju na pitanja. Nema razloga da dolaze u skupštinu Ana Brnabić i Dušan Vujović. Red je da MMF sedi i odgovara na pitanja poslanika", rekao je Obradović.

Podšku zakonu je najavio poslanik SVM Balint Pastor.

Poslanik iz pokreta Dosta je bilo Dušan Pavlović upitao je da li su u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave uopšte razmišljali šta će da se desi kada se na lokalu smanje prihodi."Da li će da se povećaju drugi nameti i da se napravi haos na jednom mestu, još u ovom trenutku ne može da se vide. Bilo bi dobro da se zna šta se očekuje da se desi", kazao je Pavlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track