BRUKA: Teta Maja Gojković izbacila klince iz Skupštine
Foto: Dragana Udovičić

Parlament otkazao dečji program

BRUKA: Teta Maja Gojković izbacila klince iz Skupštine

Politika -

Prvi put nakon 14 godina oko 600 mališana iz Srbije i regiona sutra neće moći da održe omiljenu tradicionalnu manifestaciju „Kreda crta maštom“ jer im nije dozvoljeno da dođu u veliku salu Skupštine Srbije zbog nepostojeće sednice

Manifestacija „Kreda crta maštom“, koja se proteklih 14 godina zaredom održava u okviru Dečje nedelje u Srbiji, sutra prvi put neće biti održana jer je mališanima zabranjen pristup Domu Narodne skupštine, i to zbog fantomske sednice parlamenta, na čijem čelu je Maja Gojković!Kako kažu organizatori ove manifestacije, koja se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom upravo predsednika Skupštine i okuplja preko 600 dece iz Srbije i regiona, ove godine mališani su odbijeni u poslednji čas sa obrazloženjem da u subotu zaseda parlament.

Mališani u šokuMeđutim, kako Kurir nezvanično saznaje od poslanika - nikakva sednica nije zakazana za subotu, a vanrednu sednicu za taj dan moguće je zakazati tek danas na zasedanju!- Mi smo u šoku, a deca su veoma razočarana. Proteklih 14 godina, svake prve nedelje oktobra u Skupštini Srbije smo održavali naš program, na sveopštu radost najmlađih. Deca su se za ovo pripremala mesecima, slala pesme na konkurs, spremala recitale, predstave, folklorne tačke, pa čak i mjuzikl. Iako smo od jula tražili potvrdu, oni su nas u poslednji čas obavestili da odjednom ne možemo u Skupštinu zbog navodnog zasedanja poslanika - kaže Branislav Jović iz volonterske organizacije „Deca Palilule“, koja je jedan od organizatora manifestacije „Kreda crta maštom“.Kao rešenje, organizatorima je ponuđeno da svoj program održe u zgradi stare Narodne skupštine u Kralja Milana, a da posle dođu na plato ispred Skupštine, gde bi deca crtala kredom.Poslanici važniji od dece- Tamošnja sala je mala i tehnički je neizvodljivo da tamo održimo program. Drugo, ne znam kako su zamisli da 600 dece prevedemo iz Kneza Milana do Kosovske ulice a da ne ugrozimo ničiju bezbednost! Autobusima nam dolaze deca s Kosova, iz Makedonije, Bosne, Bugarske... Posebno je sramno to što je predsednica parlamenta Maja Gojković ujedno i predsednica Odbora za prava deteta. To je mnogo ružno. Zar su poslanici važniji od srpske dece? Simbolično su pokazali koliko im je zapravo stalo do najmlađih - revoltiran je Jović, koji dodaje da su predlagali da manifestaciju pomere za nedelju, ali da su ih odbili jer tada parlament ne radi, pa bi to „predstavljalo dodatni trošak“.Predsednica Skupštine Maja Gojković juče nije odgovarala na pozive Kurira, a odgovor nismo dobili ni od generalnog sekretara Svetislave Bulajić.

Poruke za poslanikeUSKRATILI DECI IGRUDečja nedelja se ove godine održava u Srbiji od 3. do 9. oktobra pod sloganom „Neću da brigam, hoću da se igram“. U okviru manifestacije deca od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta zamene poslanike u skupštinskim klupama, a na kraju programa im ostavljaju poruke. Deca tada nacrtaju i napišu šta poslanici treba da urade da bi njihovo detinjstvo bilo lepše i bezbednije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track