NIKOLIĆ I VUČIĆ PRELOMILI: Čistimo službe bezbednosti od 15. novembra!
Foto: Zorana Jevtić

Šta su se dogovorili premijer i predsednik države na sastanku u četiri oka

NIKOLIĆ I VUČIĆ PRELOMILI: Čistimo službe bezbednosti od 15. novembra!

Politika -

Tokom razgovora čelnika države u sedištu Vlade usaglašeno da su neophodne kadrovske promene i BIA i VBA, kao i da je bezbednosna situacija zabrinjavajuća

Premijer Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić dogovorili su se juče o čistki u službama bezbednosti zbog propusta u premijerovoj sigurnosti, a ona će uslediti sredinom novembra, saznaje Kurir!Kao što je naš list juče najavio, šef države i predsednik Vlade sastali su se, a Nikolić je nameravao da traži smenu direktora BIA i VBA Aleksandra Đorđevića i Petra Cvetkovića. Sastanak je ugovoren pre dva dana, a njih dvojica su bili sami, i to u zgradi Vlade Srbije.

Dogovorili novi susret- Susreli su se ujutru, a bilo je govora o radu bezbednosnih službi, naročito u vezi sa situacijom s pronađenim arsenalom oružja. Bilo je reči i o čistkama u službama bezbednosti, ali bez mnogo detaljisanja. Naravno da su se odmah usaglasili da su smene neophodne i da je apsolutno neprihvatljivo da se dešavaju bilo kakvi propusti, kao i da je nedopustivo da službe ni nekoliko dana posle incidenta ne mogu da daju odgovor kako se desilo da se u dva navrata pojavi oružje u blizini premijerove kuće - napominje naš izvor iz vrha vlasti.Kako dodaje naš sagovornik, ugovoreno je da se Vučić i Nikolić ponovo sastanu 12. ili 13. novembra.- I premijer i predsednik u narednom periodu imaju dosta obaveza i službenih putovanja, Nikolić ide u Katar, a Vučić u Rigu, pa je ostalo da se o detaljima i personalnim rešenjima dogovore sredinom novembra - objašnjava izvor Kurira.Premijer se zbog svih ovih dešavanja u sredu nije pojavio na poslu, ali juče jeste, kada je i održana sednica Vlade Srbije kojom je Vučić predsedavao.- Na sednici su razmatrane redovne tačke o radu Vlade, ni reči nije bilo o dešavanjima vezanim za premijerovu sigurnost. Premijer to nije pominjao, pa onda nisu ni ostali ministri, ali jesu sa njim razgovarali pre sednice. Pitali su ga da li je u redu i dali mu podršku - kaže naš izvor.

Rizik za državu

Vučić je, inače, svim službama zabranio da iznose detalje o pronađenom oružju, a predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić upozorio je da to, kao i brojne afere i incidenti pokazuje da je bezbednosna situacija u zemlji nestabilna i da to treba shvatiti ozbiljno.- Sve to je posledica nefunkcionisanja sistema vlasti. Sa stanovišta neke analize to bi se reklo: „Srbija je u riziku“. Ovde je problem što je, ako poredimo sa 2002. godinom, i vrh vlasti u riziku, dakle, to sigurno ima svoje posledice - rekao je Janjić.On je dodao i da je uzrok, između ostalog, i nereorganizovana obaveštajna zajednica i neefikasna kontrola službi i uprave.- Pored svega, osamostaljeni neformalni centri moći su se razigrali i sada je veliko pitanje kako će Srbija to da reši. Imamo jednu situaciju u kojoj ne može kao do sada: „Vuk sit, a sve ovce na broju“. Ovde neke ovce moraju da ispadnu ili će vuk i dalje nastaviti da kolje - upozorio je Janjić.Ugrožena bezbednostPodsetimo, pre dva dana dojavljeno je da je postavljena bomba u blizini zgrade u kojoj Vučić ima stan, u beogradskom naselju Belvil. Pre toga, samo tri dana ranije, u Jajincima, u blizini kuće premijerovih roditelja, pronađeni su oružje i zolja, a potom eksploziv u garaži na Novom Beogradu, u blizini stana premijerovog brata Andreja Vučića.

Bratislav GašićBRINEM SE ZA VUČIĆABivši ministar odbrane i funkcioner SNS Bratislav Gašić upozorio je za Kurir da treba shvatiti ozbiljno pretnje bezbednosti premijera Aleksandra Vučića.- Kao njegov prijatelj, zabrinut sam za njegovu bezbednost i bezbednost njegove porodice - kazao je Gašić.

Vuk DraškovićVUČIĆ META MILOŠEVIĆEVIH SLUŽBILider SPO Vuk Drašković juče je na Tviteru kritikovao one koji sprdnjom komentarišu informacije o bezbednosnoj ugroženosti premijera Aleksandra Vučića.- Vučić i Đukanović meta su mreže Miloševićevih službi koje hoće da Srbiju i Crnu Goru skrenu sa evropskog puta - napisao je u jednom tvitu, a odmah zatim i:- Na Ibarskoj magistrali bio saobraćajni udes. Pucao sam u sebe u Budvi. Stambolić pobegao s ljubavnicom... Ćuruviju ubili kriminalci. Milo režirao puč. Vučić režira atentat na sebe i brata... Ista služba, isti rukopis.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track