KO JE JAČI - BIRAČI ILI PRELETAČI? Stranku promenilo najmanje 125 odbornika, najviše preletelo u SNS
Foto: Zorana Jevtić

KO JE JAČI - BIRAČI ILI PRELETAČI? Stranku promenilo najmanje 125 odbornika, najviše preletelo u SNS

Politika -

Učesnici tribine "Ko je jači – birači ili preletači" koja je održana u sklopu Nedelje parlamentarizma u Ustanovi kulture "Parobrod" ocenili su da preletanje u suprotni politički tabor predstavlja izvitoperavanje izborne volje građana, ali i da je postojeća zakonska regulativa nemoćna da toj pojavi stane na put.

Ističući da je najveći broj preletača prešao u Srpsku naprednu stranku, Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava na Univerzitetu "Union" i predsednica Saveta Nove stranke, ocenila je da je i sam SNS "nastao kao preletačka stranka".

Ona je ukazala i da Ustav Srbije i Zakon o izboru narodnih poslanika sadrže "potencijalno koruptivne odredbe", koje praktično podstiču masovne promene stranačkog dresa i iznela stav da bi umesto proporcionalnog izbornog sistema trebalo uvesti većinski, s dva izborna kruga.

Donedavna liderka i pripadnica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je da osim preletača postoji i česta pojava da odbornici širom Srbije ostaju formalno u svojoj stranci, ali podržavaju suprotnu vladajuću koaliciju na lokalu. Zbog toga, prema mišljenju ove samostalne poslanice u Skupštini Srbije, svaka stranka bi po dolasku na vlast trebalo da zabrani učlanjenje novih članova, sve dok ne pređe u opoziciju.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Ističući da je paleta rešenja kojima bi se preletanje moglo sprečiti skromna, izvršni direktor Cesida Bojan Klačar je ukazao da se glasači na lokalu uglavnom izjašnjavaju za stranke, pri čemu mnogi i ne znaju ko su imenom i prezimenom kandidati na njihovim izbornim listama. Zato, dodao je, preletači ne snose odgovornost.

Odbornica Demokratske stranke u Vršcu Dragana Rakić je rekla da je u tom gradu devet odbornika sa raznih lista prešlo u SNS, koji sada umesto 20 osvojenih mandata na izborima ima 29 od 45 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Demokratska stranka Srbije saopštila je da je prelazak članova te partije iz opštinskog odbora u Topoli u Srpsku naprednu stranku dokaz da u "svakom žitu ima kukolja, pa i u DSS-u. U toj partiji svoje doskorašnje članove optužili su za odsustvo časti, kao i da su se "jeftino prodali" i iz ličnih materijalnih interesa "promenili političke stavove".

Ranije u toku dana objavljeno je da je sedam od devet dosadašnjih članova lokalnog DSS-a u Topoli potpisalo pristupnice SNS-u. Kao razlog su, kako prenosi Tanjug, naveli "državotvornu politiku premijera Aleksandra Vučića" i sopstvenu želju da "doprinesu političkom i ekonomskom snaženju države".

(Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track