MIŠA ĐURKOVIĆ: Trampov izbor je sprečio Treći svetski rat!
Foto: Kurir Tv

Revolucionarna promena

MIŠA ĐURKOVIĆ: Trampov izbor je sprečio Treći svetski rat!

Politika -

BEOGRAD - Analitičar Miša Đurković iz Instituta za evropske studije je gostujući u specijalnoj emisiji Kurir TV o proteklim izborima u SAD, izjavio da je izbor Donalda Trampa za predsednika SAD jednak velikoj revoluciji, u pogledu budućnosti i Amerike i sveta.

- Može se reći da smo svedoci jednog talasa koji je krenuo sa Bregzitom, a sledeća godina može iz temelja promeniti dosadašnji svetski poredak i EU, jer slede izbori u Francuskoj i Nemačkoj. U tom smislu, što se tiče regiona, danas je u poseti predsedniku Nikoliću bio najverovatniji budući predsednik Austrije Norbert Hofer, kandidat Slobodarske partije, rekao je Đurković.

Foto: FoNet/AP
Foto: FoNet/AP

On je naveo da je priča o uticaju Rusije na izbore u SAD i Trampovog odnosa prema Putinu izuzetno naduvana.

- Rusija ima velikih problema sama sa sobom, sankcije su joj nanele veliu štetu, i samo je zbog svojih osnovnih interesa i odbrane sopstvene granice intervenisala u Siriji. Izbor Trampa je čisto američka priča, smešno je govoriti da Rusija ima moć da podriva sistem. Ovo je pobuna naroda kome je muka od raznih stvari, od Hilari Klinton kao simbola političke korektnosti, pa do ugrožavanja tradicionalnih osnovnih sloboda američkihh građana. Sve ovo liči na 1980. godinu, kada se posle "veselih sedamdesetih", tražio neko ko će biti jak, kaže Đurković.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

On je rekao i da smatra da pobeda Trampa nije slučajna.

- Ovakve stvari se ne dešavaju slučajno. Ovo je isto kao i za Bregzit . To je sukob između dva dela elite. Tramp se u prvom govoru zahvalio veteranima, tajnim službama i generalima, tako da je jasno da moćni ljudi i elita koja se ne pojavljuje u medijima stoje iza njega. Postoje tumačenja da je jedan deo struktura na ovaj način zaustavio takvu vrstu fundamentalizma koji bi se nastavio sa Hilari klinton. To je ekipa koja je proizvela sav ovaj haos. Trampov izbor spasao svet od izbijanja novog velikog sukoba, čak i Trećeg svetskog rata, rekao je Đurković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track