Nikolić: Bez Kosova ne idemo u Evropu!
Foto: Tanjug

Predsednik o Tadiću, Šešelju, nato, Crnoj Gori...

Nikolić: Bez Kosova ne idemo u Evropu!

Politika -
Nema priznanja nezavisnost Kosova čak ni po cenu članstva zemlje u Evropskoj uniji, poručio predsednik i dodao da su Crnogorci, kao nacija, postali od Srba, a mnogi u Srbiji, postali su od Crnogoraca. Govoreći o Šešelju rekao: "Za mene je kumstvo svetinja"

PODGORICA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je večeras za Televiziju Crne Gore da neće priznati nezavisnost Kosova "čak ni po cenu članstva zemlje u Evropskoj uniji"."Mene nema na spisku onih koji bi to učinili", kazao je on u intervjuu za TV Crne Gore. Nikolić je takođe kazao da Srbija ostaje vojno neutralna, a da će, do ulaska u Evropsku uniju, njen glavni spoljnotrgovinski partner biti Rusija. "Posle ćemo videti", kazao je Nikolić.

Govoreći o vojnoj neutralnosti i tome što će Srbija u dogledno vreme biti okružena članicama NATO, Nikolić je rekao da je Srbija priznala sve svoje susede, da nikoga neće napasti i da ni nju neće niko napasti. "Zašto bi Srbiju neko napao?", pitao je Nikolić. Nikolić je kazao i da "verovatno" neće ispuniti predlog muftije Zukorlića da poseti Srebrenicu jer to je, kako je objasnio, učinio njegov prethodnik Tadić, te smatra da nema potrebe da predsednika Srbije stalno pitaju: "Kada ćeš u Srebrenicu?".Ne pitajte me kada ću u Srebrenicu"U Srebrenici je počinjen veliki zločin. Neki Srbi su počinili zločin - treba ih kazniti, i nemojte stalno da me pitate kada ću u Srebrenicu", kazao je Nikolić. Predsednik je rekao i da je "neprirodno" da Srbija ima bolje odnose sa Hrvatskom, nego sa Crnom Gorom, dodavši da on jeste bio protiv nezavisnosti Crne Gore, ali sada "zauvek" priznaje njenu nezavisnost. Srbima u Crnoj Gori, kako je rekao, "savetuje" da se "drugačije ponašaju" - da priznaju Crnu Goru kao svoju državu."Crna Gora, raspolućena na Crnogorce i Srbe, neće stići daleko", ocenio je Nikolić, uz poruku da Crnogorci i Srbi u Crnoj Gori treba da zajedno rade za dobro države. Za Srbiju, prema rečima Nikolića, Crna Gora je dobar partner i Srbija treba da prestane da stavlja zamerke Crnoj Gori zbog njenih spoljnopolitičkih poteza, prigovor "da se otcepila" i druge. "Učiniću sve da odnosi Srbije i Crne Gore budu najbolji, ali neću prećutati ako odnos prema Srbima u Crnoj Gori ne bude dobar", ukazao je Nikolić.Crnogorci postali od Srba, a mnogi u Srbiji postali od CrnogoracaRekao je i da smatra da nema razlike između Crnogoraca i Srba: da su "Crnogorci, kao nacija, postali od Srba, a mnogi u Srbiji, u Šumadiji, postali su od Crnogoraca"."Srbija priznaje i postojanje crnogorske nacije i države", kazao je Nikolić i rekao da bi priznao i Crnogorsku pravoslavnu crkvu ako bi to učinila Srpska pravoslavna crkva. "Ja sada, kao vernik SPC, ne priznajem CPC", rekao je Nikolić, ocenivši da se "potenciraju" razlike između Crnogoraca i Srba. Govoreći o unutrašnjim temama, Nikolić je kazao da se neće, kao dosadašnji predsednik Republike Boris Tadić, mešati u poslove Vlade."Tadić je sebi bio pribavio više ingerencija nego što mu je pripadalo. Gotovo da je bila stvorena paralelna vlada", rekao je Nikolić. "Ja to neću činiti, ja neću gaziti Ustav", rekao je Nikolić, podsetivši da će Tadić postati premijer "ako iza sebe ima podršku 126 poslanika" Skupštine Srbije. "Neki analitičari se bave time zašto je Boris Tadić doživeo poraz, a ne pobedom Nikolića", rekao je novi predsednik. O svom nekadašnjem političkom istomišljeniku, sada haškom pritvoreniku Vojislavu Šešelju, Nikolić je rekao da je o njemu, "što se tiče politike, sve rekao".

Kumstvo je svetinja"A za mene je kumstvo svetinja", nastavio je Nikolić, podsetivši da je krstio Šešeljeve unuke. "Njega ne pominjem, on se o mene ogrešio. Ja sam ćutao. Sada sam predsednik Srbije, a njegov stranka je ispod cenzusa", kazao je Nikolić. Novi predsednik Srbije je potvrdio da će se preseliti u posebnu zgradu koju država obezbedi za njega i dodao da mu to neće pasti lako, zbog dosadašnjih komšija i prijatelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja