NJUJORK: Počela sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu
Foto: AP

NJUJORK: Počela sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Politika -

U Savetu bezbednosti UN večeras je počela sednica na kojoj se razmatra najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu, a na kojoj stavove Srbije zastupa šef diplomatije Ivica Dačić.

Dačić će se osvrnuti na Izveštaj generalnog sekretara o radu UNMIK-a od 15. jula do 16. oktobra 2016. godine, izneće ocenu Srbije o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i ukazati na ključni značaj delovanja UNMIK-a za našu zemlju, saopštilo je ranije Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Ban je u izveštaju pozvao kosovske vlasti da se uzdrže od preduzimanja bilo kakvih koraka ili odluka koji bi mogle da ometu napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Generalni sekretar ocenjuje da je u pomenutom periodu u središtu političkih tenzija bio spor u vezi demarkacije sa Crnom Gorom i usvajanje novog zakona o rudno-industrijskom kompleksu "Trepča".

Na sednici će se obratiti Banov specijalni izaslanik i šefa Unmika Zahira Tanina i a u ime prištinskih vlasti govoriće kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja