ĐULIJANI O POSETI SRBIJI: U Beogradu sam rekao: Trebalo je da budete bombardovani
Foto: Dragana Udovičić

Kaže da se ponašao hrabro i časno

ĐULIJANI O POSETI SRBIJI: U Beogradu sam rekao: Trebalo je da budete bombardovani

Politika -

NJUJORK - Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, koga smatraju favoritom među kandidatima za novog državnog sekretara SAD, u intervjuu za CNN, energično brani svoje poslovne veze sa stranim vladama i usluge koje je njegova pravna kompanija pružala stranim klijentima i zemljama.

Kako navodi ta američka televizijska mreža, navodi o konsultantskim uslugama koje je Đulijani u prošlosti pružao vladama stranih država, uključujući Srbiju, izazvali su zabrinutost zbog eventualnog sukoba interesa ukoliko on bude izabran za tu funkciju.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

On je, inače, sam kontaktirao CNN kako bi odgovorio na prilog te TV mreže o konsultantskim uslugama koje je 2012. godine pružao srpskim političarima.Đulijani je rekao da je u Beogradu pružao savete o razvoju grada, prenosi CNN i podseća da je 2012. godine izjavljivao da je došao da pruži savete Aleksandru Vučiću, sadašnjem premijeru koji se u to vreme kandidovao za gradonačelnika.Đulijani je naveo da ga je platila jedna londonska kompanija koja je bila angažovana u sastavljanju plana za ekonomski razvoj u Beogradu i da je njegov tim, procenivši ponudu, odlučio da može da ode i pruži koristan savet.

Mediji su u to vreme pisali da ga je Vučić pozvao da ga savetuje."Nisam tamo otišao da bih držao govore kao neko iz oblasti odnosa s javnošću. Ja sam tamo održao ozbiljan govor iz oblasti koju poznajem, što je savršeno u skladu sa zakonom. Ne znam šta sam to pogrešno uradio. Niti kako to možete da predstavite kao pogrešno", rekao je Đulijani. On tvrdi da se tada u Beogradu ponašao časno, pa i hrabro, kada je rekao: "Mislim da je trebalo da budete bombardovani"."Koliko ljudi dođe u neki grad i kaže 'Mislim da je u redu što ste bombardovani'. Znate li koliko sam puta ja to uradio?", rekao je on CNN-u.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Sam Đulijani ističe da ga za mesto državnog sekretara kvalifikuje saradnja konsultantskog tipa koju je, u cilju smanjenja kriminala, imao s vlastima u Meksiko Sitiju, El Salvadoru, Kolumbiji, Čileu, kao i pružanje pomoći političkim kandidatima u Ukrajini i Dominikanskoj Republici, a branio je i svoje usluge bliskoistočnim zemljama kao što je Katar."Ono što sam radio ne predstavlja kršenje zakona niti propisa. To je bilo savršeno legalno i zakonito", naglasio je bivši gradonačelnik "Velike jabuke", odbacivši tvrdnje kritičara da njegove savetodavne aktivnosti i govori, nakon napada na Fondaciju Klinton tokom predsedničke kampanje, čine da izgleda dvoličan."Ta poređenja sa Hilari Klinton su besmislena jer sam se ja tada bavio privatnim poslom, koji se nije kosio ni sa čim. Ja tada nisam bio vladin zvaničnik. I konačno, nisam prodavao svoj uticaj, već iskustvo i usluge svoje kompanije", istakao je Đulijani.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Đulijani je naglasio da mu je savetodavno iskustvo iz prošlosti pružilo poznavanje spoljne politike koje bi bilo dragoceno ukoliko ga novi predsednik SAD Donald Tramp izabere za državnog sekretara, istakavši da ga nepravedno optužuju i kritičari koji tvrde da mu nedostaje iskustvo, i oni koji kažu da bi njegovo imenovanje dovelo do sukoba interesa.

"Ja znam sve te vlade. Znam im dobre i loše strane. Kada odem, često se sastanem sa premijerom, ako ne sa premijerom, onda se uvek sastanem sa ministrom unutrašnjih poslova, a skoro uvek sa ministrom odbrane. Oni žele moje savete jer imam značajno iskustvo", ističe Đulijani.On napominje da strane vlade ne žele njegov uticaj i naglašava da ga širom sveta ne smatraju lobistom niti nekim ko utiče na vlade, već ekspertom za smanjenje kriminala, razvoj gradova i pravo, a medijske navode o svom konsultantskom radu opisuje kao "potpuno nepravene".

Foto: AP
Foto: AP

"Pokušavaju da me predstave kao lobistu koji putuje po svetu, a ja sam ekspert za smanjenje kriminala, terorizam, ekonomski razvoj i razne aspekte međunarodnog prava i američkog prava koje sada postaje međunarodno pravo", zaključio je Đulijani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track