Monstrumi: Albanci bacili đubre u srpske grobove!
Foto: KURIR

Kosovo - Dan posle

Monstrumi: Albanci bacili đubre u srpske grobove!

Politika -
Posle žestokog napada Kfora u Zvečanu, Srbe u Severnoj Mitrovici na zadušnice na groblju zatekao jeziv prizor

KOSOVSKA MITROVICA - Jezivo.Bolan je, težak, strašan bio jučerašnji dan za Srbe na Kosovu. Oko 300 Srba je pod policijskom pratnjom prešlo u albanski deo grada da posete grobove svojih najmilijih, a na groblju - jeza...Radosav Kočanović, savijen do crne zemlje, očiju punih suza, zatekao je razbijen grob sina Branka.- Do prošle jeseni nisu dirali ploču, sad su je macolama razbili u paramparčad... - jedva je prozborio, ređajući po razbijenom grobu kiflice, zdelu sa sirom, jagode...Kraj Radosava razbijen još jedan grob, grob malog Igora Živkovića. Razrušen spomenik, slomljena nadgrobna ploča, otvoren grob... Milka Jevđović stoji nasred groblja s tri-četiri sveće u rukama, uplakana, osvrće se.- Ne mogu da nađem majčin grob! Bio je ovde negde, sad ga nema, sve su zgazili, uništili... Zapaliću sveću ovde negde, šta ću - ispričala nam je.Okolo otvoreni grobovi, neki zatrpani smećem. Malo dalje - devastirana, uneređena kapela...- Eno, ispred kapele peru tepihe, a malo ispod, u groblje, bacaju smeće - kažu Srbi.Od Mitrovskih zadušnica do danas na groblju je uništeno više od 600 spomenika. U poslednje vreme Albanci odnose spomenike s grobova i od njih prave ograde ili ih koriste za popločavanje puteva, kaže otac Staniša.Posle žestoke pucnjave na mostu kraj Zvečana i ranjavanja trojice Srba, dan u ovom mestu protekao je mirno. U Mitrovici je i dalje napeto jer Srbi očekuju napad Kfora na barikadu na glavnom mostu, koja razdvaja srpski i albanski deo grada.

U južnoj Mitrovici uništeno 600 srpskih grobova
U južnoj Mitrovici uništeno 600 srpskih grobova

Ranjeni Srbi još u bolniciPo rečima dežurnog lekara iz bolnice u Severnoj Mitrovici, stanje teško ranjenog Aleksandra Radovanovića juče je bilo stabilno, on je van životne opasnosti i očekuju da se oporavi. I drugi povređeni Srbin, Bojan Živković, kog je gumeni metak pogodio u glavu, juče je bio dobro. Povređeni Miodrag Mihailović pušten je kući. Srđan Filimonović, koji je bio priveden u petak ujutru, pušten je iz pritvora.

Nemci pucali, Grci smiruju Kako bi smirio situaciju, Kfor je juče pribegao triku i promenio vojnike u Zvečanu: posle napada u kojem su učestvovali nemački vojnici Kfora, juče su na teren poslati grčki pripadnici ove jedinice.- Sada će se ići ka smirivanju situacije. Tokom noći je zamenjen kontingent koji je pokrenuo akciju, tako da danas imamo Grke tamo - rekao je Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track