Dačić i Tadić blizu dogovora

Španska serija na srpski način

Dačić i Tadić blizu dogovora

Politika -
Demokrate spremaju ekonomsku platformu koju će ponuditi SPS, čime bi bile prevaziđene glavne prepreke za formiranje buduće vlade

BEOGRAD - Socijalisti blizu dogovora sa DS.Iako je predsednik Srbije Tomislav Nikolić za danas u 11 zakazao prvu rundu razgovora o formiranju vlade i u Predsedništvo pozvao delegaciju SNS, ti pregovori vrlo lako mogu biti samo „pro forme“.Kako tvrdi izvor Kurira, razmirice na liniji DS-SPS oko ekonomskih mera buduće vlade trebalo bi uskoro da budu prevaziđene, a samim tim i prepreke za formiranje vladajuće većine.V. d. predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić rekao je da će pred predsednika izaći sa idejom da SNS ponudi saradnju socijalistima i drugim opozicionim strankama.Međutim, šanse da se napravi dogovor SPS-SNS u ovom trenutku su male, kaže izvor Kurira iz vrha SPS.- DS još izrađuje ekonomsku platformu koju će man predočiti. Ukoliko Dačić dobije poziv da razgovara sa SNS, on to neće odbiti, ali to ne znači da je odustao od DS - tvrdi izvor iz SPS.Pojavljivanje Čedomira Jovanovića na Danu MUP i prijateljski razgovori s Dačićem, ali i Draganom Markovićem Palmom i Jovanom Krkobabićem, takođe idu u prilog informaciji da su tri strane sve bliži dogovoru.- Tadić bi trebalo da se dogovori s Jovanovićem. Tu je manje-više već sve rešeno. Jovanović je već počeo da ublažava svoje stavove o Republici Srpskoj i Kosovu - dodaje izvor Kurira.Ivica Dačić potvrdio je da nastavlja razgovore sa DS i samo ukoliko oni propadnu, mogu se očekivati razgovori sa eventualnim drugim partnerima.- Predstoje ozbiljni razgovori. Postoji i treća i četvrta opcija u formiranju vlade, a to je velika koalicija DS i SNS, dok je četvrta - da uopšte ne može da se napravi vlast - rekao je Dačić.

Cedomir Jovanović
Cedomir Jovanović

Dačić: Čedo, hvala što si došaoLider SPS ublažio je i svoju retoriku prema Čedomiru Jovanoviću. Čak je juče, tokom svečane proslave MUP, rekao da je zahvalan Jovanoviću što je došao na proslavu MUP Srbije.- Što se tiče saradnje sa LDP i Jovanovićem, nas ne ne zanimaju personalna rešenja, već politika. Značajno je ono što kažu o državnoj politici. Ne mogu da uđem u vladu s nekim čija politika nije saglasna sa nacionalnim interesima - zaključio je Dačić.

Jovanović razgovarao s TadićemČedomir Jovanović juče je tokom dana najavio da će završiti razgovore s predsednikom DS Borisom Tadićem.- U dosadašnjim razgovorima nije se pričalo ni o kakvim kadrovskim funkcijama, već isključivo o budućnosti države. Mi razgovaramo samo o orijentaciji zemlje, ne o funkciji za mene ili bilo kog državnog činovnika - rekao je Jovanović.

Ko se čega odričeDS - mora da nađe rešenje za zahtev socijalista da nema zamrzavanja plata i penzijaSPS - mora da ublaži svoj stav prema LDP, trećem partneru u vladiLDP - mora da ublaži svoju retoriku i stavove o Republici Srpskoj i Kosovu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track