Nikolić počeo konsultacije o formiranju nove vlade
Foto: Predsednik.rs

Formiranje Vlade Srbije

Nikolić počeo konsultacije o formiranju nove vlade

Politika -
Nikolić će razgovore o formiranju vlade započeti "zbog teške ekonomske i socijalne situacije u kojoj se država nalazi"

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić počeo je danas razgovorima s predstavnicima Srpske napredne stranke (SNS), konsultacije s parlamentarnim strankama o formiranju nove vlade.

Nikolić je u 11 sati u Predsedništvu Srbije primio delegaciju SNS-a u kojoj su Aleksandar Vučić, Jorgovanka Tabaković, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović, Dragomir Karić, Velimir Ilić i Gojko Radić. SNS je dobio najviše mandata na parlamentarnim izborima održanim 6. maja. Nikolić je najavio da će potom razgovarati sa Demokratskom strankom (DS), pa sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS).

Nikolić je ranije najavio da "neće oklevati" da mandat za sastav vlade ponudi onome ko bude obezbedio većinu od 126 poslanika. SNS u novom sazivu parlamenta ima 73 mandata, DS 67, a SPS u koaliciji s PUPS-om i JS-om 44. Demokratska stranka Srbije ima 21 poslanika, koalicija Preokret na čelu s Liberalno demokratskom partijom 19, a Ujedinjeni regioni Srbije 16 poslanika. Savez Vojvođanskih Mađara ima pet poslanika, Stranka demokratske akcije Sandžaka dva, a lista Nijedan od ponuđenih odgovora i Koalicija Albanaca po jednog poslanika

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić počeo je oko 11 časova u zgradi Predsedništva konsultacije o formiranju nove vlade s predstavnicima Srpske napredne stranke (SNS).

Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Republike, Nikolić će razgovore o formiranju vlade započeti "zbog teške ekonomske i socijalne situacije u kojoj se država nalazi".

Nikolić je u nedelju rekao da ne želi da spekuliše ko će formirati vladu, ali da ona mora da bude sastavljena što pre. On je podsetio da je obećao da će, shodno zakonu i Ustavu Srbije, obaviti razgovore sa predstavnicima parlamentarnih stranaka ukoliko se niko ne pojavi sa dogovorom o parlamentarnoj većini.

Iako je dogovor o većini bio objavljen posle parlamentarnih izbora 6. maja, očigledno je da te većine nema, odnosno da njemu nije predstavljena, rekao je Nikolić.

"Posle razgovora sa SNS razgovaraću i sa DS pa sa SPS", rekao je NIkolić, dodavši da ne postoji neki vremenski rok u kojem mora da obavi te razgovore ali da očekuje da će oni biti brzo završeni.

Lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je da je ta stranka spremna da ponudi saradnju Socijalističkoj partiji Srbije i pojedinim opozicionim strankama sa kojima već sarađuje na stvaranju buduće Vlade Srbije.

Istovremeno, lider SPS Ivica Dačić je rekao da parlamentarne većine još nema, ali da razgovori sa DS nisu propali i da će biti nastavljeni.

Dačić je novinarima u Makišu, gde je održana svečanost povodom Dana Ministarstva i policije, rekao da će narednih dana tek uslediti "ozbiljni razgovori sa demokratama, a ukoliko oni ne uspeju, tek tada će koalicija SPS-PUPS-JS razgovarati i sa eventualnim drugim partnerima".

Razgovori sa predstavnicima SNS, koja je predvodila koaliciju "Pokrenimo Srbiju" i na majskim paramentarnim izborima dobila najveći broj glasova i osvojila 73 mandata, počeće u 11 sati na Andrićevom vencu.

Parlamentarni izbori održani su 6. maja, a krajnji rok da Srbija dobije izvršnu vlast je 5. septembar.

Prema Ustavu Srbije, parlament nakasnije 90 dana od dana konstituisanja mora da izabere vladu, a u suprotnom će biti raspušten i biće održani novi izbori. Ako se to dogodi, predsednik države će raspisati parlamentarne izbore tako da se oni okončaju 60 dana od raspisivanja.

Vlada je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja poslanika, a njen mandat počinje da teče od momenta polaganja zakletve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track