ŠOK! BORIS TADIĆ SPREČIO ISTRAGU UBISTVA ĐINĐIĆA: Zataškao istinu o atentatu!
Foto: Dragana Udovičić

Ignorisao vrh stranke

ŠOK! BORIS TADIĆ SPREČIO ISTRAGU UBISTVA ĐINĐIĆA: Zataškao istinu o atentatu!

Politika -

Saznajte u KURIRU kako je Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, uporno ignorisao zahteve najviših funkcionera DS da se istraži politička pozadina ubistva Zorana Đinđića i pronađu naručioci i inspiratori likvidacije srpskog premijera! Tadić je na pozive stranačkih kolega odgovarao da za to „nije vreme“...

Bivši predsednik demokrata Boris Tadić lično je sprečio da Demokratska stranka pokrene inicijativu da se do kraja istraži politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića, saznaje Kurir!Naš list je iz nekoliko izvora dobio potvrdu da se takav predlog našao na dnevnom redu sednice Predsedništva DS, kojom je predsedavao Tadić kao tadašnji predsednik stranke. Međutim, kako su nam otkrili, Tadićeva procena je bila da je za takvo insistiranje još rano.Ignorisao saradnike- Nekoliko članova Predsedništva smatralo je da je krajnje vreme da DS upregne sve raspoložive mehanizme kako bi se rasvetlile sve okolnosti atentata. Pojedinima koji su sedeli u Predsedništvu smetalo je što se političkom pozadinom atentata više bave drugi nego Đinđićeva stranka. Kada se o takvom predlogu progovorilo na jednoj od sednica Predsedništva, Tadić je pokazao značajnu zadršku i na kraju rekao: „Nije još vreme za to“ - ispričao nam je jedan od dvojice članova tadašnjeg Predsedništva koji su nam potvrdili ovu informaciju.Balša Božović, u to vreme predsednik omladine DS, za Kurir je praktično potvrdio da je porodica pokojnog premijera tražila da se istraži politička pozadina ubistva Zorana Đinđića.- Sećam se tog perioda. Sve se dešavalo u vreme kada je porodica Zorana Đinđića preko svog advokata Srđe Popovića htela da akuelizuije pitanje političke pozadine ubistva. Ali većina nas u stranci bila je svesna toga da u tom trenutku nije bilo političke volje državnog vrha Srbije da se krene dalje sa istragom - kaže Božović. Na pitanje kada kaže državni vrh, na koga misli, kratko je dodao:- Pa zna se ko je te 2011. vodio ceo sistem u državi, i zvanično i nezvanično - zaključio je Božović.Pravi se neveštIpak, Tadić za naš list poručuje da naši sagovornici lažu.- To se nikada nije dogodilo. Prvo, ne započinju istrage ni stranke ni njihovi predsednici, već tužioci i policija, tako da se o tome nije ni raspravljalo na način kako vi pokušavate da prikažete. To što se danas u ovoj vašoj i Vučićevoj vladi tako radi, to ne znači da su svi kršili Ustav, koji jasno definiše podelu vlasti i nadležnosti - izjavio je Tadić.On tvrdi da se uvek zalagao za to da je potrebno istražiti političku pozadinu, a na pitanje zašto u vreme dok je on bio na vlasti ona nije otkrivena, Tadić odgovara:- A mene zanima da li ste to isto pitanje postavili i premijeru, koji više godina ima izvršnu vlast nego što je imala stranka koju sam ja vodio. I zanima me da li je odgovornija vlast za čije vreme nije rešen slučaj nakon devet godina istrage ili vlast koja nije rešila slučaj ni nakon 14 godina te istrage. Pritom su za vreme naše vlasti otkrivene i pravosnažno osuđene ubice i izvršioci, a istraga tek treba da pokaže da li je bilo političkih inspiratora koji su učestvovali u pripremi ubistva - pravda se Tadić.

Oduvao ŠutanovcaNIJE DAO DA SE AERODROM NAZOVE PO ĐINĐIĆULider DS Dragan Šutanovac godinu dana posle ubistva Đinđića predložio je se da se tadašnji aerodrom „Beograd“ nazove imenom ubijenog premijera. Međutim, tadašnji predsednik Boris Tadić se nije saglasio s tim.Šutanovac je potvrdio za Kurir da je imao takav predlog:- Tačno je da sam, po ugledu na svetske metropole, predložio da i naš aerodrom ponese ime istaknutog političara. Međutim, to tada nije naišlo na odobravanje u stranci. Sećam se i da je Milan St. Protić predložio da se Ulica 29. novembra nazove po Đinđiću, ali ni to nije prihvaćeno.

U štampanom izdanju KURIRA pročitajte još:SUDIJA MARKO KLJAJEVIĆ: Ubistvu Đinđića radovale se javne ličnostiŠUT-KARTA ZA SPS? Vučić: Možda će biti druge većineRAT Pajtić: Primitivci iz DS mi smeštaju!

SKANDAL: Šef Žandarmerije lumpovao s narko-socijalistima!SRAMNA PRESUDA Očajni otac: Pijanac mi ubi sina i nije kriv za udes!

BARBARA (15) JE ŽIVA Roditelji se nadaju: Neće doživeti Tijaninu sudbinu!UŽASNO Majka optužuje ginekologa: Lekar mi je ugušio bebuOČAJ PORODICE RADENKA NIKODINOVIĆA (8): Slava je, a nema te, moj mali domaćine!

BRUTALNO NASILJE: Muž mi je prislonio pištolj na glavu!EKSKLUZIVNO NAĐ PRIJAVIO ŽENU: Tukla sina pa ga izbacila na ulicu!MILAN BIŠEVAC ZA KURIR: Ne žalim što sam patosirao Ivana!BEŽANIJA: Zvezda i Partizan ostaju bez pola timaEkipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track