Najnovije vesti

OTETI MIŠKOVIĆ VAPIO IZ ŠAHTA: Ministre, ubiće me! MIHAJLOVIĆ: Pobićemo ih ko pse!
Foto: Aleksandar Jovanović, Marina Lopičić

EKSKLUZIVNO!

OTETI MIŠKOVIĆ VAPIO IZ ŠAHTA: Ministre, ubiće me! MIHAJLOVIĆ: Pobićemo ih ko pse!

Politika

Nakon što su ga oteli „zemunci“, Miroslav Mišković pozvao je tadašnjeg ministra policije da ga moli da obustavi poteru jer će otmičari ubiti i njega i celu njegovu porodicu

BEOGRAD - Otmica vlasnika „Delta holdinga“ Miroslava Miškovića 9. aprila 2001. godine podigla je na noge čitavu policiju i bezbednosne službe. Ipak, nakon 18 sati zatočeništva, Mišković je pušten uz otkup od sedam miliona maraka, ali sudeći po dramatičnim zbivanjima tokom tih nekoliko sati, čak ni sam vrh policije nije verovao da će biznismen biti vraćen živ.

Biznismen je otet u 8.15 iz službenog automobila u Bulevaru Arsenija Čarnojevića kod broja 150, odakle je uguran u drugo vozilo i s povezom preko očiju odveden u skrovište na tajnoj lokaciji. Tamo su ga naterali da pozove sekretaricu i izvesti je o otmici, da za otkup traži 10 miliona maraka i da ne obaveštava policiju. Međutim, vest o otmici ubrzo je stigla do policije, ali i DB.

Kad su shvatili da je potraga za Miškovićem pokrenuta, otmičari su naredili biznismenu da pozove tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića i naredi mu da obustavi potragu. Transkript ovog dramatičnog razgovora objavljen je u knjizi „Otmice zemunskog klana“ inspektora Mileta Novakovića.

U vodi do kolena

Mišković: ... Užasno mi je, Dušane, u vodi sam do kolena. Daj, pusti da dam te pare. Molim te, pa posle se jurite.
Mihajlović: Pa nije...
Ovde se razgovor ne čuje, ali se pretpostavlja da je Mihajlović pokušao da objasni da ih ne prati obična policija.
Mišković: Dušane, strašno mi je teško, Dušane, daj molim te, Dušane, alo...
Mihajlović: Dobro.
Mišković: Pusti moje da daju pare. Pratili ste ih na auto-putu, Dušane, kunem se, nemoj molim te, ubiće me ljudi, shvati me, a posle ćemo da jurimo, ubiće mi porodicu, ubiće mi sve, sina će mi ubiti...
Mihajlović: Pa dobro, pobićemo i mi njih, to nije problem.
Mišković: Pa ne može...
Mihajlović: Znaj da će biti pobijeni svi do poslednjeg...
Mišković: Pa znam.
Mihajlović: Nemoj da ti fali dlaka s glave.
Mišković: Ne fali mi dlaka s glave.
Mihajlović: Pobićemo ih kao poslednje pse. Ali ne pratimo ih mi, nema nikakvih problema...
Mišković: (čuje se tišina)
Mihajlović: Ma nikakav problem nije, niko ne prati ništa oko toga.
Mišković: Dobro, da dam instrukcije oko toga.

 


Ostavljen kod muzeja

Nakon razgovora Mihajlović je ispunio obećanje i povukao policiju s ulica kako bi se predao otkup. Nakon isplate sedam miliona maraka, Mišković je ostavljen kod Muzeja „25. maj“. 

Upitani za komentar, iz „Delta holdinga“ su nam  rekli da njihov vlasnik „ne želi da se vraća u prošlost“. Pozvali smo i Dušana Mihajlovića, ali on nije odgovarao na pozive.

S. VOJINOVIĆ - I. MILIĆEVIĆ

 

Jurnjava na auto-putu
PRVO HTELI DA OTMU MARKA

Neposredno pre otmice Miškovića, „zemunci“ su pokušali da otmu njegovog sina Marka. Po povratku iz Londona, 29. marta 2001, otmičari su na auto-putu „audijem A6“ pokušali da preseku put BMW u kojem je Mišković junior bio s dva prijatelja. Vozač BMW izgubio je kontrolu i udario u bankinu, a Marko Mišković je izleteo iz kola i pobegao na nadvožnjak, gde je naleteo na patrolu saobraćajne policije.

 

 

PRESUDA

- Sedmorica članova ãzemunskog klanaÒ osuđena su na ukupno 30 godina zatvora zbog otmice Miœkovića i joœ dve otmice

- Otmicu je organizovao Duœan Spasojević, a realizovao ju je Mile Luković, s braćom Miloœem i Aleksandrom Simovićem, Vladimirom Milisavljevićem i nepoznatim saučesnicima

 

 

S. VOJINOVIĆ - I. MILIĆEVIĆ


 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...