VUČIĆ: Izgubio sam poverenje u Prištinu, u Briselu nas čekaju teški razgovori
Foto: Beta

Očekuje jasne poruke EU

VUČIĆ: Izgubio sam poverenje u Prištinu, u Briselu nas čekaju teški razgovori

Politika -

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izubio poverenje u Prištinu i da će zato nastavak dijaloga u Briselu biti veoma težak, ali da očekuje na prvom mestu jasne poruke o EU što se tiče upotrebe orudja i oružja.

"Želim da zamolimo EU zvaničnike da ne pružaju podršku dovodjenju oružja i orudja tamo gde mu nije mesto, a sve ostalo, druge teme, dešavaće se neki drugi put", rekao je premijer na zajedničkoj konfereciji za novinare nakon sastanka sa predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Priština je prošle subote na sever Kosova poslala specijalne jedinice da zaustave putnički voz Beograd Kosovska Mitrovica. Prema oceni Prištine, Beograd je slanjem voza na kojem su bili natpisi Kosovo je Srbija i koji je bio dekorisan slikama fresaka iz srpskih manastira koji su pod zaštitom UNESKO-a, pokušao da destabilizu Kosovo. Takodje, u medijima se pojavila informacija da je na prugu postavljen eksploziv.Premijer je naveo da će zbog gubitka poverenja razgovori biti teški ali da je važno da se obezbede mir, stabilnost i bezbednost za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Foto: Adria Medija TV
Foto: Adria Medija TV

"Sam sam izgubio poverenje u albanske predstavike, ... Kako možete nekome verovati kada lepo razgovarate a onda taj neko sutra pošalje 14 tenkova i kaže udjite ne znam gde", rekao je Vučić i ponovo poručio Prištini: "ne igrajte se orudjem i oružjem".

Pemijer je ocenio i da do incidenata i problema dolazi kada dijalog na visokom nivou zvesno vreme ne funkcioniše na način na koji bi trebalo, i dodao da se nada da će visoka predstavnica EU doneti odluku da se delegacije češće sastaju.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

"Od sutrašnjeg susreta ne očekujem previše ali očekujem smirivanje situacije i jasne poruke... Očekuju nas teški razgovori, a svaki rezultat koji ostvarimo je dobar", rekao je premijer.

Vučić je rekao da je učestvovao u svim razgovorima u Briselu, u svakom detaljisanju sporazuma i ocenio da niko ne poznaje razgovore sa Albancima kao on. On je dodao da je zato nekada ljut i deprimiran kada čuje reakcije iz Srbije o odnih koji, kako je rekao, ne znaju ništa o razgovorima.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Prelazi sa KiM tanka linija za sukob

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track