MJASNIKOVIĆ: Srpsko-beloruska saradnja u oblasti bankarstva obećava
Foto: Vlada Srbije

Velika perspektiva

MJASNIKOVIĆ: Srpsko-beloruska saradnja u oblasti bankarstva obećava

Politika -

MINSK - Saradnja Belorusije i Srbije u bakarskom sektoru izgleda vrlo obećavajuće, izjavio je danas predsedavajući Veća Republike Narodne skupštine Belorusije Mihail Mjasniković na sastanku sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Saradnja u bankarskom sektoru je još jedno područje koje, verujem, ima veliku perspektivu. Beloruski zakon dozvoljava davanje zajmova stranom uvozniku", rekao je Mjasniković, u kontekstu razmatranja saradnje dve zemlje u sektoru automobilske industrije, izveštava beloruska agencija BelTA.

On je naveo da je Razvojna banka Belorusije iznela određene predloge u tom smislu, ali da njen projekat još nije odobren, i da smatra da bi Srbija, Fabrika Minsk Automobili i Razvojna banka mogli ponovno da razmotre taj projekat.Mjasniković je dodao da bi Belorusija bila zahvalna ako bi predsednik Vlade Srbije dao uputstva za unapređenje kreditiranja izvoza. Takođe je istakao dobre izglede uzajamne naučno - tehnološke saradnje.

Dve zemlje danas sprovode pet zajedničkih projekata u sektorima: nano-biostruktura, digitalnih slika, radon mapa, merenja nivoa radijacije.Saradnju u tim oblastima sprovode Nacionalna akademija nauka Belorusije, beloruski Državni Univerzitet i Univerzitet u Beogradu.

"Mogli bismo da imamo više projekata takve vrste", istakao je Mihail Mjasniković.

Predsedavajući Veća Republike je takođe pohvalio napredak u ekonomskoj saradnji između Belorusije i Srbije, ocenjujući da zona slobodne trgovine stvara dobre uslove za industrijsku saradnju. Beloruski parlament je već ratifikovao protokol koji se odnosi na to.

Mjasniković je pozdravio rad zajedničke fabrike traktora i automobila kao uspeh, ali je napomenuo da postoje određene teškoće sa plaćanjem.Dodao je da dve zemlje treba da razgovaraju o novim obećavajućim područjima saradnje, za šta postoji neophodna podloga i politička volja.

"Imamo velike nade u pogledu Vaše posete. Nadamo se novim inicijativama, novim projektima u svim oblastima saradnje. Parlament će obezbeđivati povoljne uslove za sprovođenje naših sporazuma", rekao je Mjasniković.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio Belorusiji na prijateljskom odnosu prema Srbiji, navodeći da srpski narod ima isto poštovanje prema Belorusiji.Delegacije dve zemlje su razgovarale o belorusko-srpskim odnosima, uključujući i međuparlamentarnu, trgovinsku i ekonomsku saradnji, a razmatrale su i načine za poboljšanje pravnog okvira bilateralnih odnosa, prenela je BelTA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track