Austrijanci će saslušavati ljude iz Srbije zbog Mobtela!

Potvrđeno pisanje Kurira

Austrijanci će saslušavati ljude iz Srbije zbog Mobtela!

Politika -
Portparol austrijskog tužilaštva kaže da se ispituju svi ugovori vezani za Martina Šlafa, uključujući i Mobtel

BEOGRAD - Neka se spremi...Erih Majer, portparol Austrijskog državnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i ekonomskog kriminala, u izjavi za Kurir potvrdio je da se u istrazi protiv Martina Šlafa i još tri njegova saradnika proverava sva dokumentacija koja se dovodi u vezu s njima. Ovo tužilaštvo ispituje i privatizaciju Mobtela posle koje je „Holdenhurst holding limitid“, čiji je suvlasnik Šlaf, dobio 357,9 miliona evra.

- Ispituje se kompletna dokumentacija, svi ugovori i privatizacije u kojima je učestvovao Šlaf. To znači da posedujemo i dokumentaciju koja se odnosi na Srbiju. Postoji mogućnost da srpski državljani budu pozvani kao svedoci kako bi ih saslušali u okviru ove istrage - rekao je Majer.

Tihomir Živanović, stručnjak za telekomunikacije, kaže za Kurir da „Holdenhurst“ nema dokaze da je kupio bilo koji udeo u Mobtelu. On ističe da su prilikom sklapanja osnovnog ugovora, 4. aprila 2006, o utvrđivanju međusobnih odnosa „BK trejda“, „Holdenhursta“, Srbije i PTT, kiparska firma i „BK trejd“ garantovali samo rečima da je „BK trejd“ vlasnik dela Mobtela.

Živanović navodi da je „Holdenhurst“ tek 19. 9. dao neoverenu kopiju, zapravo falsifikovan dokument, kojim je dokazivao da u Moskvi postoji „BK trejd“. Taj papir je, kako piše na njemu, izdala Međurejonska inspekcija Federalne poreske službe broj 46 za Moskvu. Pravi dokaz bi bio, kako kaže, kupoprodajni ugovor.

- Na moju inicijativu Drugo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu je tražilo od Ministarstva pravde da zvanično iz Rusije zatraži da li postoji firma „BK trejd“. Ista Međurejonska inspekcija je 25. 10. izdala potvrdu da „BK trejda“ nema u jedinstvenom državnom registru pravnih lica - navodi Živanović i dodao da je Dinkić najodgovorniji za sve što se dešavalo oko Mobtela.

Da podsetimo, sve je počelo u proleće 2005., kad se u više navrata sastaju Šlaf i Bogoljub Karić. Šlaf je tada, kako se pisalo, posredovao za Telekom Austrije, koji je hteo Mobtel. Šta su se dogovorili, znaju samo njih dvojica. Nekoliko meseci kasnije tadašnji ministar finansija Dinkić počinje sukob sa Karićem zbog vlasništva nad Mobtelom.

Dogovor nije postignut i država krajem godine oduzima licencu Mobtelu, a neki su smatrali da je to urađeno nezakonito. Tada se pojavljuje Šlaf i tvrdi da je njegova firma „Holdenhurst“ kupila deo Mobtela, po nekim izvorima čak 51 odsto. U pregovore se uključio i Hubert Gorbah, vicepremijer Austrije, što je rezultiralo osnivanjem firme „Mobi 63“, u kojoj je država imala 70 odsto, a „Holdenhurst“ 30 odsto. .

Sumnjivo poslovanje Martina Šlafa i u Srbiji
Sumnjivo poslovanje Martina Šlafa i u Srbiji

Austrijanci ispituju sve ugovore Šlafove firme, kao i ovaj o osnivanju Mobi 63 koji je potpisao Dinkić
Austrijanci ispituju sve ugovore Šlafove firme, kao i ovaj o osnivanju Mobi 63 koji je potpisao Dinkić

Falsifikatom dokazivali da je u Moskvi registrovan „BK trejd“
Falsifikatom dokazivali da je u Moskvi registrovan „BK trejd“

Šlaf se odužio kome treba- Koincidencija s bugarskim scenariom (i tamo je Šlaf bio prethodnica preuzimanja Mobiltela, čijeg je vlasnika država proglasila kriminalcem, prim. aut.) očigledna je i ukazuje na mogućnost da su u oba slučaja države učestvovale u kombinatorici koja je odgovarala Šlafu, a koji je, verovatno, našao način da se oduži kome treba - preneo je portal Balkanmagazin.

Šlaf: Bez komentaraMihail Fink, portparol Martina Šlafa, nije želeo da daje nikakve izjave za Kurir jer, kako je objasnio, oni komuniciraju samo sa sudom.- Detalje poslovanja ne objavljujemo u medijima u trenutku kad je pokrenuta istraga - rekao je Fink.

Prezimena na „ić“ proverava policija AustrijeJedan od novinara austrijskog lista Trend koji je istraživao Šlafovo poslovanje u zemljama istočne Evrope kaže da su iz policije dobijali informacije da su istragom obuhvaćeni ljudi čija se prezimena završavaju na „ić“.- Šlaf je poslovao samo u Srbiji, pa je logično da je reč o vašim državljanima. Time se nisam bavio jer me u tom trenutku to nije zanimalo. Nadam se da će tokom istrage biti razjašnjeno da li su u njegove sumnjive poslove umešani vaši državljani i političari - ispričao nam je novinar, čije ime je poznato redakciji.

Redl: Sve će se otkritiNovinar Jozef Redl iz časopisa Profil, koji je takođe pisao o Šlafovim poslovima i u Srbiji i Bugarskoj, kaže da će se istragom sigurno utvrditi s kim je sve poslovao.

- Osim tužilaštva, i u austrijskom parlamentu se vodi istraga o Telekomu Austrija. Sigurno je da će u daljoj istrazi utvrditi ko je sve umešan u sumnjivo poslovanje - odgovorio je Redl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track