TAČI U PANICI: Tramp besan na Albance, prepušta Kosovo Putinu!
Foto: Fonet, Beta, AP

SAD ljute zbog terorista i vojske Kosova

TAČI U PANICI: Tramp besan na Albance, prepušta Kosovo Putinu!

Politika -

Novi predsednik Amerike nezadovoljan je zbog toga što su vlasti u Prištini zloupotrebile izjavu da će dobiti svoju vojsku, a da će se američke trupe povući sa te teritorije

Kosovski Albanci i njihov predsednik Hašim Tači u potpunoj su panici jer su izgubili naklonost SAD! Predsednik SAD Donald Tramp planira da bitno promeni politiku Vašingtona prema Prištini, a deo plana odnosi se i na to da će prepustiti predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da povlači konce na Kosovu.Ujedno, Trampovo nezadovoljstvo utoliko je veće jer su Albanci preuveličali i zloupotrebili izjavu da će Kosovo dobiti svoju vojsku, a da će se trupe SAD povući sa te teritorije.O drugačijem kursu američke spoljne politike prema Srbiji i regionu progovorio je i Trampov bliski prijatelj Džordž Gvido Lombardi, koga je magazin Politiko nazivao „vezom Trampa i evropskih partija desnice“. On je za portal Espreso.co.rs izjavio da Srbi imaju razloga za radost posle pobede Donalda Trampa.Lažni izveštaji- Mislim da je otvaranje predsednika Trampa prema Rusiji, posebno prema predsedniku Putinu, veoma jasno i očigledno, uostalom, to vidite na vestima svakog dana. Sve ove vesti o Trampovoj podršci Albancima, ja nemam problem da to definišem kao - lažne vesti. To je laž, to je potpuno izmišljeno, ne znam odakle nekome ideja o tome. Nikad nisam čuo Trampa da kaže jednu reč o Albancima, niti sam čuo da to uradi neko ko je njemu blizak... A sigurno ne njegova supruga Melanija. Ona sigurno neće pominjati Albance. Dakle, bio bih veoma, veoma iznenađen ako bi postojao i jedan odsto istine u tim izveštajima - kaže Lombardi, koji živi u njujorškom Tramp taueru, tri sprata ispod novog američkog predsednika.Zaokret u spoljnoj politici Amerike predmet je interesovanja i mnogih svetskih medija. Tako Forin polisi analizira da „prva žrtva nestabilnosti uzrokovane Trampovom politikom možda neće biti Ukrajina ili baltičke zemlje, već mala zemlja na Balkanu - Kosovo“, aludirajući na to da će Priština izgubiti podršku Vašingtona. List navodi i da su „emocije na Kosovu bile velike tokom američkih izbora, te da u zemlji dominiraju Albanci, koji su ostali veliki Klintonovi obožavaoci“. Istu tezu za Dojče vele iznosi nemački politikolog Zibo Jansen, koji smatra da će se Tramp potpuno povući i Balkan „proglasiti evropskim pitanjem“.Promena kursaNovopostavljeni ministar odbrane Džejms Matis rekao je na nedavnom saslušanju u Kongresu da pre smanjenja prisustva snaga SAD na Kosovu domaće kosovske snage moraju dobiti mandat za odbranu zemlje. Međutim, politički analitičar Obrad Kesić kaže za Kurir da ta izjava stvara lažnu sliku i da se na osnovu svega može naslutiti da će Amerika voditi drugačiju spoljnu politiku.- SAD je još i nisu definisale, ni o Kosovu, ni o zapadnom Balkanu. Ali činjenica je da politika ne može da ostane ista. Prvo, jer Tramp planira da stvori tešnju saradnju sa Rusijom i da zajednički rešavaju mnoga pitanja. To se može zaključiti i iz Trampove izjave da se više neće mešati u unutrašnju politiku država, već da će ih puštati da to same rešavaju - kaže Kesić.

Tramp tražio sastanak sa VučićemSRBI SU DIVAN NARODBlagonaklon Trampov stav ogleda se i po tome što je, kako je otkrio ambasador Srbije u SAD Đerđ Matković, rekao da želi da se sastane sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.- Tramp je rekao da zna da je njegova pobeda dobro bila primljena u Srbiji. Rekao je: „Vi ste divan narod, hajde da organizujemo sastanke!“ - otkrio je Matković šta je Tramp rekao kada je čuo da je njegova pobeda u Srbiji dočekana sa oduševljenjem.

Dragomir AnđelkovićTRAMPU SMETAJU ISLAMISTI NA KOSOVUAnalitičar Dragomir Anđelković očekuje da će Priština izgubiti podršku nove administracije u Vašingtonu i da će Kosovo zaista biti problem koji će rešavati i Rusija i Evropa, ali i Srbija:- Tramp će ukinuti podršku Prištini pre svega zbog toga što će proceniti da je Kosovo baza ekstremnog islamizma. Srbija će imati podršku Rusije i pregovori će u novim okvirima biti fer. Može se očekivati da Srbija dobije naklonost Amerike kao njen saveznik u borbi protiv islamskih terorista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track