Haradinajev advokat Dačiću: U Srbiji još ima pojedinaca sa mentalitetom Slobodana Miloševića
Foto: Beta/AP

Arijan Koci

Haradinajev advokat Dačiću: U Srbiji još ima pojedinaca sa mentalitetom Slobodana Miloševića

Politika -

Arijan Koci, advokat Ramuša Haradinaja koji je osumnjičen za najteže ratne zločine, smatra da je izjava šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da Haradinajevo izručenje Srbiji predstavlja test za Evropu, pritisak na francusko pravosuđe.

"Evropa je položila taj test kada je odlučila da bombarduje Miloševićevu genocidnu vlast. Svet je shvatio ko je dželat a ko žrtva", rekao je Koci, objavila je Koha.

On je rekao da u srpskom rukovodstvu još uvek ima "pojedinaca sa Miloševićevim mentalitetom".

"Ova izjava je konkretan slučaj pokušaja uticanja na francusko pravosuđe", rekao je Koci, prenosi portal Košev.

Dačić je ranije rekao da je suvišno komentarisati besmislene Haradinajeve izjave i da Beograd očekuje da on bude izručen Srbiji po poternici naših pravosudnih organa.

"Čekamo izručenje Haradinaja. To je ujedno i novi test za Evropu i za pravosudni sistem Francuske. Jer, do sada, niko od albanskih terorista nije odgovarao ni u Haškom tribunalu, a mnogi svedoci protiv njih masovno su nestajali", rekao je Dačić povodom izjave Haradinaja da bi Priština trebalo da podigne poternicu za njim, kao i za premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ramuša Haradinaja, lidera bivše "OVK" Srbija sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na KiM 1998. i 1999. godine.

Uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje o čemu će odluku saopštiti apelacioni sud u Kolmaru 2. marta.

BONUS VIDEO:

HARADINAJ KUKAO U SUDU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track