TRAMPOV VELIKI POKLON: Putin će ČUVATI Srbiju!
Foto: AP, Reuters

ZAOKRET: Administracija SAD pravi otklon od Evrope

TRAMPOV VELIKI POKLON: Putin će ČUVATI Srbiju!

Politika -

Državni sekretar SAD Reks Tilerson u čestitki Srbiji povodom Dana državnosti nije pomenuo pridruživanje Srbije EU, što je indikacija da će Amerika prepustiti Balkan Rusiji, ali i odustati od pritiska da Beograd uvede sankcije Moskvi, saznaje Kurir!

Za razliku od Tilersona, njegovi prethodnici Džon Keri i Hilari Klinton nikada nisu propuštali priliku da istaknu da cilj Srbije treba da bude priključenje EU. Ove godine u Tilersonovoj čestitki o EU nije bilo ni reči.Mir i prosperitet- SAD i Srbija sarađujući zajedno mogu da održe mir i prosperitet na Balkanu. Kontinuirani napori Srbije na unapređenju ekonomskih reformi, daljem jačanju vladavine zakona, kao i poboljšanju odnosa sa susedima - predstavljaju kamen temeljac njene posvećenosti regionalnoj stabilnosti i ekonomskom razvoju - istakao je Tilerson čestitajući Srbiji Sretenje.Tilersonov potez potvrđuje ono o čemu je Kurir pisao sredinom januara, da novi predsednik SAD neće biti zainteresovan za zapadni Balkan kao njegovi prethodnici i da se u regionu očekuje jačanje uloga Rusije.Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da će se Amerika udaljiti od Balkana, što otvara veći prostor Rusiji.- Faktor evropskih integracija ima sve manji značaj, čak i bez ovih promena stava Vašingtona. Amerika će se manje baviti Balkanom, što će otvoriti prostor da se njime onda bavi Rusija. U okviru toga sigurno se neće insistirati da Srbija uvede sankcije Moskvi - kaže Anđelković.Nova politikaI za analitičara iz Vašingtona Obrada Kesića evidentan je zaokret u politici nove američke administracije.- Da li je Tilerson to namerno uradio ili ne, to ne znam, ali znamo da se dolaskom Trampa na čelo SAD sigurno menja spoljna politika Vašingtona i prema EU. Stav njihove administracije jeste da se SAD više neće mešati kao ranije u unutrašnje stvari drugih zemalja - kaže Kesić.Prema oceni francuskog AFP, ovakav potez pokazuje do koje mere su se američki predsednik Donald Tramp i njegova administracija udaljili od podrške njegovog prethodnika Evropskoj uniji, što bi, kako dodaju, „moglo obradovati ruskog predsednika Putina“.Tramp je, podsetimo, posle bregzita, poručio da je raspad Unije već počeo.Na ruku ide i činjenica da su Tilerson, doskorašnji izvršni direktor energetske kompanije „Ekson mobajl“, i ruski predsednik Vladimir Putin bliski prijatelji. On je od Putina 2013. dobio medalju prijateljstva.

Šta je Srbima poručivao KeriPohvala zbog evrointegracijaSamo godinu dana ranije, američki sekretar Džon Keri je u čestitki pohvalio napore Srbije u evrointegracijama.- Pozdravljamo posvećenost Srbije procesu stupanja u EU i reformama, što je priznato otvaranjem prva dva poglavlja u decembru - navedeno je u čestitki.

PoređenjeTramp isti SlobaAmerički novinar Piter Mas napisao je za portal Intersept kolumnu u kojoj je Donalda Trampa uporedio sa Slobodanom Miloševićem. U kolumni pod naslovom „Šta me je Slobodan Milošević naučio o Donaldu Trampu“, Mas je naglasio kako je Trampova retorika poznata svima koji su proveli neko vreme na Balkanu devedesetih godina prošlog veka.

D. Luković - S. Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track