SARADNJA DUGA ČITAV VEK: Srbija i Švedska slave 100 godina dobrih odnosa
Foto: Svedska Ambasada

Jubilej

SARADNJA DUGA ČITAV VEK: Srbija i Švedska slave 100 godina dobrih odnosa

Politika -

BEOGRAD - Ove godine obeležava se jubilej, sto godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Švedske i Srbije.

Dve zemlje, kroz sva dešavanja koja su obeležila 20. vek nikada nisu prekidale diplomatske odnose, a tradicija dobrih odnosa je potvrđena kroz snažnu diplomatsku aktivnost, ali i kroz ekonomsku i političku saradnju, saopštila je danas Ambasada Švedske.

"Odnosi Švedske i Srbije dobri su i prijateljski i uveren sam da godine odlične saradnje tek predstoje", rekao je ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin.

Lundin je izrazio zadovoljstvo što je prošlogodišnja poseta švedskog premijera Srbiji uzvraćena posetama ministarke za evropske integracije i ministra unutrašnjih poslova Srbije koji su boravili u Stokholmu početkom ove godine.

"To pokazuje da dve zemlje ulaze u drugi vek diplomatskih odnosa odlučne da nastave dobru saradnju i još više učvrste stabilne odnose", zaključio je švedski ambasador.

Švedska snažno podržava Srbiju ka članstvu u Evropskoj uniji i od 2001. godine Vlada Švedske je kroz Agenciju za razvojnu pomoć (Sida) Srbiji donirala oko 200 miliona evra, dok je planirana pomoć Švedske za ovu godinu 11 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Obeležavanju srpsko-švedskog jubileja priključuju se i brojne švedske kompanije koje godinama uspešno posluju na srpskom tržištu.

Duboke i stabilne veze potvrđuju se i kroz veliku srpsku dijasporu - u Švedskoj živi najmanje 130.000 Srba, koji pripadaju prvoj i drugoj generaciji imigranata.

Svake godine sve više srpskih studenata želi da studira neki od skandinavskih jezika, a ta katedra na Filološkom fakultetu u Beogradu ove godine obeležava 40 godina od osnivanja.

Tokom 2017. godine, ambasada Švedske će organizovati niz aktivnosti u okviru programa "Švedskosrpski 100".

(Foto: Švedska ambasada)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track