Nikolić: Isterati pred pravdu krivce za pljačkašku privatizaciju

Inaguracija

Nikolić: Isterati pred pravdu krivce za pljačkašku privatizaciju

Politika -
U zgradi Predsedništva bili lideri svih partija, zatim poglavari verskih konfesija, predsednici Dodik i Vujanović, strani ambasadori, Štefan File...
1 / 13

BEOGRAD - Postavio ciljeve.Tomislav Nikolić inaugurisan je juče u zgradi Predsedništva, a okupljenima je poručio da će sve svoje vreme, snagu, znanje i energiju posvetiti Srbiji, njenom razvoju i blagostanju građana.- To je moj dug prema svim građanima koji danas teško žive, krpe kraj s krajem, ne vide jasnu perspektivu za sebe i svoju decu, i očekuju od mene, ali i buduće vlade, da menjamo stanje u Srbiji, da život učinimo boljim - poručio je Nikolić.

Reforme, rekao je Nikolić, počeće od sebe.- Troškovi mog kabineta, iako ne veliki, biće smanjeni, a to će morati da urade i sve ostale institucije i državni organi kako bismo manje opteretili privredu, skinuli jaram s narodnih leđa i okačili ga nama, političarima, oko vrata - rekao je Nikolić i dodao da su pred nama teška vremena.

Novoizabrani predsednik je poručio i da će od nove vlade tražiti žestoku borbu protiv korupcije i kriminala, u kojoj će i sam učestvovati, te da se "neće smiriti dok se ne pronađu krivci za pljačkašku privatizaciju".- Srbija nastavlja evropskim putem. Po svetu ćemo graditi prijateljstva, dok ćemo u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje - dodao je novi šef države koji je završio rečima "Živela Srbija!".

U zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu inauguracija je trajala oko 30 minuta. Na svečanoj ceremoniji najpre je govorio evropski komesar za proširenje Štefan File, a zatim se prisutnima obratio i predsednik Nikolić.

File je rekao da Evropa od novog predsednika Srbije očekuje da nastavi politiku približavanja zemlje Uniji.

"Srbija mora da uradi ozbiljan posao pre otvaranja pregovora o pridruživanju. U oktobru ćemo razmotriti napredak, pre svega u dijalogu Beograda i Prištine, nema skrivenih zahteva", rekao je File u Beogradu na prijemu povodom stupanja na dužnost novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića. File je rekao da Srbija mora da nastavi reforme, a kao posebno važne istakao je borbu protiv korupcije i sprovođenje reformi u pravosuđu.

"Došao sam da naglasim da je potrebno zadržati ritam u evropskoj politici i da na dnevnom redu sledeće vlade evropske reforme budu u samom centru pažnje", rekao je evropski komesar za proširenje i kao posebno važnu naglasio regionalnu saradnju. File je Nikoliću rekao da građani Srbije i regiona od njega očekuju da kao novi šef države pomogne u daljem približavanju Srbije Evropskoj uniji."Treba da ispunite očekivanja vašeg naroda i čitavog regiona i da Srbiju približite EU. Evropska unija želi napredak Srbije i ja sa nestrpljenjem očekujem produbljivanje saradnje sa vama i srpskim institucijama", rekao je File u obraćanju na prijemu povodom stupanja na dužnost novog predsednika Srbije.

Kako je programom predviđeno, do 17.40 sati predsednik je dočekao pozdravio se sa gostima. Na početku inauguracije intonirana je najpre himna Srbije, a zatim i himna EU. Inauguracija je završena kulturno-umetničkim programom koji je izveo ansambl "Gradimir".

Među zvanicama iz zemlje bili su premijer Mirko Cvetković, vicepremijer Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, kao i ministar državne uprave Milan Marković. Na ceremoniju su došli i predstavnici političkih stranaka ukljucujući lidera DS Borisa Tadića, kao i predsednike LDP, DSS, URS i JS Čedomira Jovanovića, i Vojislava Koštunicu, Mlađana Dinkića i Dragana Markovića Palmu.

Od lidera regiona inauguraciji su prisustvovali predsednik Crne Gore Filip Vujanović i predsednik RS Milorad Dodik, dok su među predstavnicima diplomatskog kora došli ambasadori Rusije i Nemačke Aleksandar Konuzin i Volfram Mas. Prisustvovao je i njegova svetost patrijarh srpski Irinej, zatim nadbiskup Stanislav Hočevar kao i predstavnici drugih verskih zajednica i konfesija. Među zvanicama su bili i predstavnici javnog, kulturnog i sporskog života kao što je Vlade Divac, Siniša Mihajlović, Tomislav Karadžić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track