Jeremić: Nikad bolji odnosi na Zapadnom Balkanu
Foto: Kurir

Jeremić: Nikad bolji odnosi na Zapadnom Balkanu

Politika -
Jeremić je kazao da je Srbija dobila veliko priznanje time što je on postao naredni predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da odnosi na Zapadnom Balkanu nikada nisu bili bolji nego sada. "Otvorena pitanja se rešavaju mirnim i diplomatskim putem, uz uzajamno uvažavanje i razumevanje" i "nema nam druge osim da gradimo zajedničku budućnost", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare posle sastanka šefova diplomatija zemalja-učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSJIE).

On je podsetio da je Srbija, koja završava predsedavanje procesom PSJIE, uporedo predsedavala i Centralno-evropskom i Jadransko-jonskom inicijativom, i procesom saradnje u Crnomorskom regionu.

"Predsedavanje PSJIE je bilo vidljivo i održano je više od 100 sastanaka u Beogradu na različitim nivoima.

Sve je prošlo u najboljem redu, bez problema, iako postoje otvorena pitanja u regionu", rekao je Jeremić. Jeremić je kazao da je Srbija dobila veliko priznanje time što je on postao naredni predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Zahavalio je Crnoj Gori i Makedoniji što su glasale za njega i rekao da će njegove predsedavanje biti od koristi za sve države Balkana.

Jeremić je rekao da je Srbija tokom predsedavanja PSJIE pokrenula inicijative za Regionalni centar za humanitarna delovanja u Nišu, kao i diskusiju o reformi PSJIE da bi se ona obnovila i osnažila.

Jeremić je istakao da je Srbija danas zvanično pokrenula ideju o formiranju Parlamentarne skupštine Jugoistočne Evrope, radi jačanja odnosa i saradnje.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen čestitao je Srbiji zbog predsedavanja PSJIE koje je ocenio kao uspešno i rekao da su sve zemlje regiona napredovale u evro-integraciji zbog čega je neophodna njihova međusobna saradnja."Želimo da pomognemo sebi, ali na taj način najbolje pomažemo svojim susedima", rekao je ministar Crne Gore koja je pre Srbije predsedavala PSJIE.

Nikola Poposki, ministar spoljnih poslova Makedonije koja sutra preuzima predsedavanje PSJIE je rekao da će njegova vlada raditi na povećanju ugleda regiona.

Podsetivši je da je cilj svih zemalja Zapadnog Balkana da budu primljene u Evropsku uniju, Poposki je rekao da će Makedonija raditi i na tome da region postane privlačan za investicije, da se poboljša turizam, i saradnja uzaštiti okoline, saradnja lokalnih vlada, u poljoprivredi, nauci.

Ministri zemalja-članica PSJIE zasedali su danas u Beogradu uoči samita šefova svojh država ili vlada. Srbija time završava svoje jednogodišnje predsedavanje PSJIE, a tu dužnost preuzima Makedonija. Članice Procesa su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija i Turska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track