Vožnjom protiv zabrane srpskih tablica

Kosovska kriza

Vožnjom protiv zabrane srpskih tablica

Politika -
Više desetina automobila krenulo je jutros iz Kosovske Mitrovice i Zvečana u protesnu vožnju do administrativnih prelaza na severu pokrajine

KOSOVSKA MITROVICA - Više desetina automobila krenulo je jutros iz Kosovske Mitrovice i Zvečana u protesnu vožnju do administrativnih prelaza na severu pokrajine, iskazujući tako neslaganje sa odlukom prištinskih vlasti koje su zabranile upotrebu registarskih tablica koje MUP Srbije izdaje građanima sa Kosova.

Koloni vozila koja je krenula iz Kosovske Mitrovice prema administrativnom prelazu Jarinje priključiće se automobili iz Leposavića, a onima koji su iz Zvečana krenuli prema prelazu Brnjak priključiće se vozači iz Zubinog Potoka.

Na nekim vozilima precrtana je oznaka KS i RKS, a istaknuta KM, dok neki od njih nose srpske zastave. U koloni se nalaze i ambulantna vozila zdravstvneih ustanova sa severa Kosova koja su registrovana na srpske tablice.

Predstavnici Srba koji se nalaze u koloni automobila predaće službenicima Euleksa na ova dva prelaza pismo u kojem njih i predstavnike Kfora upozoravaju na poštovanje Rezolucije 1244 SB UN, statusnu neutralnost, poštovanje ljudskih prava po Evropskoj konvenciji i dokumentima UN.

Od međunarodnih mirovnih misija na Kosovu građani sa severa pokrajine traže poštovanje volje naroda o neprihvatanju kosovskih institucija i traže da prekinu podršku nasilnoj integraciji severa Kosova u kosovske institucije.

Upućen je poziv međunarodnoj zajednici da obezbedi mir za sve građane i da se uzdrži od jednostranih poteza koji destabilizuju sever pokrajine uz naglasak da se realno stanje na severu Kosova mora prihvatiti i ne sme dozvoliti njegova nasilna promena.

U pismu je ukazano da probleme treba rešavati mirnim putem i političkim sredstvima, a pismo je upućeno i predstavnicima Unmika i orgnima Republike Srbije.

Kosovska vlada je donela odluku prema kojoj je od početka juna na Kosovu i Metohiji zabranjena upotreba srpskih registarskih oznaka sa početnim slovima kosovskih gradova.

Ova odluka je, prema tumačenju kosovskih i međunarodnih zvaničnika, plod dijaloga o slobodi kretanja koji su u Briselu vodili predstavnici Beograda i Prištine.

Sporazum o upotrebi registarskih tablica na severu Kosova na drugačiji način tumači šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović koji je nedavno izjavio da se dogovor o tablicama ne odnosi na sever pokrajine gde je većinsko stanovništvo srpsko.

Kosovski ministar unutrašnjiih poslova Bajram Redžepi izjavio je pre nekoliko dana da bi od danas Euleks na prelazima na severu Kosova trebalo da zabrani ulazak vozilima sa srpskim registarskim tablicama koje imaju početna slova gradova na Kosovu.

Iz Euleksa nisu želeli da komentarišu ovu najavu, ali su rekli da će odluku o slobodi kretanja koja je plod briselskog dijaloga, a prema kojoj svi vozači sa prebivalištem na Kosovu moraju imati registrovana vozila na KS ili RKS tablice, implementirati postepeno.

Na prelazu Jarinje jutros službenici Euleksa uobičajeno vrše kontrolu saobraćaja, ali je pojačano prisustvo Kfora čiji su vojnici u opremi za razbijanje demonstracija.

Na administrativnom prelazu Brnjak vozače koji iz pravca Zubinog Potoka idu prema Ribariću dočekuje veliki plakat na kojem piše da je odluka o upotrebi tablica rezultat dijaloga i da se odluke moraju pridržavati.

Jedan broj građana koristi ovaj administrativni prelaz za ulazak ili izlazak sa Kosova, mada ima i onih koji još uvek koriste makadamski put koji u dužini od tri kilometra zaobilazi zvanični prelaz.Kontrolu saobraćaja na tom alternativnom putnom pravcu od ranije obavljaju pripadnici Kfora, koji su od izbijanja letošnje krize otvorili manju bazu u kod prelaza Brnjak, pa se tamo može videti preko dvadesetak vozila Kfora, od džipova do teških mašina specijalizovanih za uklanjanje i prenos velikog tereta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track