SVEDOCI ZLOČINA OVK U SMRTNOJ OPASNOSTI: Menjaju imena, da bi preživeli, likvidacije
Foto: Profimedia

Sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova

SVEDOCI ZLOČINA OVK U SMRTNOJ OPASNOSTI: Menjaju imena, da bi preživeli, likvidacije

Politika -

Svedoci zločina bivše OVK na Kosovu žive u opasnosti, piše Noje cirher cajtung. Sada bi novi sud za istragu ratnih zločina „trebalo da rasvetli crno poglavlje borbe za slobodu balkanske države“.

Moćnici u zemlji rade sve kako bi sprečili istragu ratnih zločina, piše za Noje cirher cajtung novinarka Radio televizije Kosovo, Serbeze Hadžiaj, a prenosi Dojče Wele.

Tekst počinje pričom Halila (ime promenjeno), koji je pre sedamnaest godina bio zatvoren i mučen u jednom logoru u albanskim planinama koji su držali kosovski borci. „Njegov prekršaj je taj što je, nakon rata, u borbi za vlast podržavao jednog kosovskog Albanca, protivnika OVK. Zbog njegove bezbednosti Halil mora da ostane anoniman. On živi na Kosovu – među onima koji bi da ga ućutkaju“.

Halil je spreman da svedoči u Holandiji, pred novim sudom za ratne zločine na Kosovu, piše Noje cirher cajtung: „Pobunjenici OVK koji su do danas na vlasti na Kosovu nakon rata su izvršavali političke atentate, držali logore i izvodili osvetničke akcije protiv Srba i Roma. Kritičari kažu da se njihovi zapadni zaštitnici ustručavaju da ih pozovu na odgovornost zbog očuvanja političke stabilnosti.“Uspeh suda u Holandiji će, zbog nedostatka dokaznog materijala, zavisiti od Halila i drugih koji su spremni da svedoče protiv uticajnih, bivši boraca. Pojedini svedoci su saradnju sa tužilaštvom platili životom, drugi su nov identitet potražili u inostranstvu.

U tekstu se podseća i na slučaj Agima Zogaja, bivšeg stražara jednog logora OVK, koji je kao ’svedok X’ 2011. godine anonimno trebalo da svedoči protiv desetorice boraca OVK. „Među njima je i Fatmir Ljimaj, bivši ministar, kasnije blizak saradnik Hašima Tačija, predsednika Republike Kosovo.

Oni su optuženi za ratne zločine. Mesec dana pre početka suđenja, Zogaj je pronađen obešen u Duizburgu. Prema izveštaju nemačkih službi izvršio je samoubistvo. Zogajeva porodica tvrdi da je ubijen. (…) Nakon smrti Zogaja, Ljimaj – tada važan član vladajuće Demokratske partije Hašima Tačija – i drugi optuženi, oslobođeni su optužbi. Sudija je Zogajeve izjave ocenio kao protivrečene i nepouzdane. Sličnih optužbi Tribunal za ratne zločine Ljimaja je oslobodio još 2005. godine. U njegovoj domovini ga slave kao heroja. Euleks je ponovo odbio da iznese stav o smrti Zogaja“.

Ti slučajevi ilustruju izazove vezane za zaštitu svedoka na Kosovu, stoji dalje u tekstu i dodaje se da će nov Specijalni sud za Kosovo biti primoran na saradnju s kosovskom vladom u kojoj Hašim Tači i dalje ima centralnu ulogu.

Izvesnog napretka, piše Noje cirher cajtung, ipak ima: „Kosovo se 2014. godine obavezalo da će istražiti ratne zločine i trenutno priprema program za zaštitu svedoka“.

(DW)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Šta je Trampov specijalac poručio Rusima iz Beograda?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track