SPREMA SE BOJKOT: Palma i SPS neće Anu Brnabić za premijera
Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

POSLANICI JS PLANIRAJU AKCIJU

SPREMA SE BOJKOT: Palma i SPS neće Anu Brnabić za premijera

Politika -

Dragan Marković i njegovi parlamentarci kivni zbog mogućnosti da njihov partner Ivica Dačić ispadne iz igre za premijera

foto: Nebojša Mandić

Poslanici JS spremni su čak i da bojkotuju glasanje za novog premijera i Vladu ukoliko ta pozicija izmakne lideru SPS Ivici Dačiću i pripadne ministarki državne uprave Ani Brnabić, saznaje Kurir.

Nezadovoljstvo članova koalicije SPS-JS kulminiralo je nakon poslednjih nagoveštaja da je predsednik Aleksandar Vučić najbliži odluci da dirigentsku palicu u Nemanjinoj 11 uruči Ani Brnabić, kao nestranačkom kadru koji je upravo on odabrao za svoj tim.

Partneri ljuti

- Poslanici Dragana Markovića Palme odavno očekuju da lider njihove koalicije Ivica Dačić ponovo sedne na premijersko mesto. Međutim, ljutnja je prevladala u njihovom poslaničkom klubu posle najave da se vodeća pozicija u vladi smeši Ani Brnabić, a ne Dačiću. Poslanici JS su među sobom negodovali i najavili da je najbolje da u tom slučaju ne glasaju. Još veći bes su pokazali njihovi koalicioni drugovi iz SPS - otkriva naš izvor blizak koaliciji oko socijalista.

Lider JS poručuje za Kurir da neće da se bavi tom temom.

- Kad izbor novog premijera dođe na dnevni red, pričaćemo o tome - kratko nam je rekao Marković.

Iz naprednjačke koalicije i juče su stigli povici da premijer treba da bude neko iz SNS. Razlog za to je, kako je poručio ministar rada Aleksandar Vulin, što je SNS „najzaslužniji“ za pobedu Vučića na predsedničkim izborima. Kako je rekao, ako Vučić bude razmišljao drugačije, „sigurno će imati mnogo napora da objasni svojoj partiji da neko drugi treba da bude predsednik vlade“.

Počelo trvenje

- Bez Vučićeve podrške novom premijeru će biti gotovo nemoguće da postigne rezultate koje je on postigao - izjavio je Vulin.

Dačić je s mesta vršioca dužnosti premijera juče ponovio da ne razmišlja o mestu predsednika vlade i naglasio da nije podržao Vučića zbog tog mesta:

- Već mi je dosadilo da odgovaram na ova pitanja. Nastavljamo da radimo svoj posao. Ništa se nije promenilo, promenile su se možda adrese, politika je ostala ista. Funkcionišemo potpuno normalno. Nisam podržao Vučića zbog premijerskog mesta.

foto: Milan Obradović

Vučić se lomi

I VUJOVIĆ JOŠ U IGRI

Vučić jeste najbliži opciji da Anu Brnabić postavi za premijera, ali on nije potpuni isključio ni mogućnost da to budu Dačić ili ministar finansija Dušan Vujović. Kako kaže naš izvor, Vujović iz privatnih razloga ne bi da prihvati tu funkciju, pa je sledeći glavni pik zasad Brnabićeva. I. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track