TAČI PROVOCIRAO, VUČIĆ MU SPUSTIO: Ti si Hašime... Oštra diskusija iza kulisa samita na Brdu kod Kranja
Foto: Beta/Daniel Novaković

Nije mu ostao dužan

TAČI PROVOCIRAO, VUČIĆ MU SPUSTIO: Ti si Hašime... Oštra diskusija iza kulisa samita na Brdu kod Kranja

Politika -

BEOGRAD - Samit u Brdu kod Kranja protekao je u znaku provokacije Hašima Tačija i replike Aleksandra Vučića.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Do oštre diskusije došlo iza kulisa nakon izlaganja tzv. kosovskog predsednikau kome je, između ostalog, rekao da Srbija nije spremna za EU jer ne priznaje Kosovo" i da ne može da zamisli "da EU u svoje članstvo primi Srbiju pre Kosova".

foto: Beta/Daniel Novaković

Iako Vučić nije hteo javno da odgovori na ovu žaoku iz Prištine, to je učinio mimo medija pred gostom ovog skupa, predsednikom Nemačke Frank-Valter Štanmajerom, navodi list.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"O čemu ti pričas? Pa vi hoćete za premijera čoveka koji je bio optužen za najteže zločine, a svi svedoci pobijeni. Nezavisnost ste dobili posle NATO agresije bez referenduma i nisu vas svi priznali. Pet evropskih zemalja vas još ne priznaje. Vi za nas niste nezavisna država. I vi ne slušate šta Srbija govori i kažete da nemamo evropski pristup jer nećemo da priznamo Kosovo. Za razliku od vas koji za premijera kandidujete onoga.... ja sam rekao u Skupštini da se Srbija mora odreći svojih mitova, zbog budućnosti ne samo Srba, već i Albanaca na Kosovu i Metohiji", poručio je Vučić Tačiju.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Zatim se predsednik Srbije dotakao i ratnohušačke, odnosno nacionalističke politike u regionu. "Ti si, Hašime, govorio o velikoj Albaniji, ne ja. Jonuz Musliju takođe. Javno o tome govorite, a Brisel ne sme da kaže ko je to govorio, nego kažu smanjite svoje izjave. Imali ste jednu obavezu i niste je ispunili, a to je Zajednica sprskih opština, mi sve ispunili, telefonski broj, sudije, tužioci... sve. Vi? Ništa jer ste imali podršku najvećeg broja zemalja Evropske unije", rekao je Vučić.

foto: Beta/Nebojša Tajić/STA

Predsednik Srbije nije štedeo reči ni kada se radi o spoljnim faktorima. "Vaš je problem što ne umete ni ruku da prihvatite. Vidim kooordiniranu akciju ljudi iz američkog kongresa i vaših ekstremista. Da imate 30 odsto Albanaca, u Crnoj Gori ni kamen na kamenu ne bi ostao, a mi od njih ništa tražili nismo. Nađi mi nekoga u regionu ko će da razgovara sa Haradinajem da ne proguta knedle. Toliko o demokratiji", zaključio je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic/Foto: Beta/Daniel Novaković) POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

TAČI SE SPREMA ZA RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track