POZNATI NOVINARI UPUTILI PISMO PODRŠKE: Ako ućutkaju Kurir, ućutkaće i Srbiju!
Foto: E STOCK/Darja Balšić

Režim ubija pisanu reč

POZNATI NOVINARI UPUTILI PISMO PODRŠKE: Ako ućutkaju Kurir, ućutkaće i Srbiju!

Politika -

Grupa poznati srpskih opozicionih novinara je večeras uputila pismo podrške našim novinama, sa porukom - braneći Kurir, branimo profesiju!

Pisma podrške navodimo u celosti:

foto: Dado Đilas

"Postoje režimi koji ubijaju novinare – postoje režimi koji ubijaju redakcije – ali je ovo jedinstven slučaj da postoji režim koji ubija novinarstvo.

Pošto su toj, nekada časnoj i nekada uglednoj profesiji, slomili ruke i noge, smrtno je ranili i stavili je u postelju da vegetira dok oni rade šta i kako hoće, čovek bi očekivao da će im to biti dosta. Nije im dosta – raspisano je tiho „vanredno stanje“, sva raspoloživa sredstva, sve Kerbere iz rezervnih i prvih snaga, udarne pesnice od Informera do ministra policije, usmeriti na jednu od retkih preostalih meta: Kurir.

Smrtni greh i glavni argument u presudi, povod za ovu oštru odmazdu redakcije i uprave Kurira jeste, zamislite, što se odlučila da piše, neverovatne li stvari, istinu. Da građane informiše o bahanalijama, nepočinstvima, izdajama i drugim kriminalnim radnjama ili radnjama protiv nacionalnih interesa Srba u zemlji i regionu, aktuelne vlasti u Beogradu. Objektivno, profesionalno i činjenično.

U odbranu Kurira nisu stale kolege, kojima uputstva i nalozi odavno dolaze preko SMS-a umesto putem savesti, nisu ustala ni novinarska udruženja, svi oni branioci slobode i promoteri demokratskog dijaloga.

Situacija je trenutno veoma jednostavno: ako ućutkaju Kurir, ućutkaće novinarstvo. Ućutkaće Srbiju. Sila će pobediti istinu, laž će pobediti hrabrost, kriminal će pobediti poštenje, a kurvarluk moral. Kurir je poslednji bedem srpskog novinarstva.

Zato danas poručujemo kako redakciji Kurira, tako i onima kojima smeta redakcija Kurira: braneći Kurir, branimo profesiju. Braneći profesiju, branimo sebe. Braneći sebe, branimo Srbiju. Na toj brani ćemo ostati koliko god bude bilo potrebno i koliko god to bude nezgodno".

Ovo pismo podrške su potpisali:

- Tomislav Lovreković, urednik portala "Pobeda info" i politički aktivista -Teša Tešanović, urednik "Balkan info" - Mihailo Medenica, nagrađivani novinar i publicista

-Đorđe Višekruna, novinar "Tabloida" i politički aktivista -Željko Ćajić, urednik "Kosmopol.rs" -Stefan Petrović, urednik "Balkan Brejking NJuz"

Gojko Raičević: Duboko saosećam sa Kurirom

Gojko Raičević, urednik IN4S, jedinog opozicionog portala u Crnoj Gori, koji je bio hapšen i proganjan, takođe je iskazao podršku Kuriru:

"Na svojoj koži sam osetio šta znači kada režim na sve moguće načine, pa uključujući i onaj fizički, progoni i redakciju čiji sam urednik, ali i mene lično.

Zato se duboko saosećam sa situacijom u kojoj se Kurir trenutno nalazi - ipak, nadam se da je progon medija rezervisan samo za diktatorske režime ili režime pod okupacijom, kakva je trenutno situacija u Crnoj Gori, pa zato apelujem na vlast Srbije da ispita ovaj slučaj i motive za ovakav status Kurira. Kurir je i u prošlosti i danas predstavljao glas naroda i nikako nije dobro da vlast, koja bi trebala da predstavlja volju naroda, ugrožava njegov glas", navodi se u poruci Raičevića.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track