Najnovije vesti

MEĐUNARODNI INSTITUT ZA STRATEŠKE STUDIJE: Balkanu ne preti rat, već autokrate i korupcija na koje zapad žmuri
Foto: Profimedia

Problem na koji zapad žmuri

MEĐUNARODNI INSTITUT ZA STRATEŠKE STUDIJE: Balkanu ne preti rat, već autokrate i korupcija na koje zapad žmuri

Politika
16:04h

Londonski Međunarodni institut za strategijske studije (IISS) ocenio je da uprkos "galami" zapadnom Balkanu ne preti rat i Rusi tu ne uspevaju da učvrste svoj uticaj, ali da se demokratija urušila i da "regionom vladaju autokrate i korupcija, na šta zapad žmuri".

To je onda, navodi u opširnoj analizi IISS, kombinacija "balkanskih autokrata i kleptokrata koje zapadne zemlje podržavaju zato što održavaju mir i stabilnost, kako upozoravaju kritičari balkanskih vlada".

"U suštini, nova reč je ušla u leksikon da se opiše to da zemlje zapadnog Balkana nisu istinske demokratije, već 'stabilokratije' koje idu ka članstvu u Evropskoj uniji”, napominje londonski institut.

U analizi se navodi da "uprkos čestim izborima autoritarne težnje su se pojavile u celom tom području, sredstva informisanja su slaba i često pod nadzorom vladajuće partije".

Institut nalazi da "borba protiv korupcije obično služi tome da nova vlada pohapsi svoje suparnike, ukloni političku konkurenciju i pokaže rezultate u suzbijanju korupcije na putu ka pridruživanju EU".

"Pravosuđe je veoma podložno uplivu onih koji su na vlasti ili imaju novac, klijentelizam i nepotizam su opšte rašireni a poslovi u vladinim ustanovama i javnim preduzećima se dijele članovima porodica, prijateljima i partijskim ljudima", dodaje londonski institut.

U analizi se dodaje da je "region ponovo poprimio veći strategijski značaj, najviše zato što su Rusi pojačali zanimanje za njega, mada je Moskva doživela neke ozbiljne neuspehe u regionu, dok su balkanske vlasti obavile veliki posao u proganjanju i razbijanju islamističkih mreža".

IISS ukazuje da "iz procurele poruke ruskog ambasadora u Makedoniji" proizilazi da Rusi teže tome da na zapadnom Balkanu "uspostave blok neutralnih ili možda i proruskih područja i da Rusi tiho šire uticaj nad slovenskim i pravoslavnim delovima regiona, dok islamistički ekstremisti nameću uticaj nad prevashodno muslimanskim delovima".

Rusi nastoje da taj "neutralni ili proruski blok" učvrste u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini, jer RS ima odlučujuchi uticaj na odbranu i bezbjednost BiH.

Ali, objašnjava institut, Rusi su pretrpeli neuspehe u Makedoniji i Crnoj Gori, "gde je vlada u Podgorici optužila Rusiju da je pokušala da je zbaci u čudnoj zaveri tokom izbora prošlog oktobra".

"Istina o tome je i dalje nejasna i dok su neki Crnogorci uvereni da su u to bili na neki način upleteni Rusi, drugi su ubeđeni da su hapšenja navodnih zaverenika dio drame koju je spremila vladajuća stranka da uplaši oklevajuće i NATO naklonjene birače da glasaju za nju”, navodi se u analizi.

"Zapadni obaveštajni krugovi su uvereni da je u to bila upletena ruska vojna obaveštajna služba GRU”, dodaje IISS i navodi da je "u svakom slučaju, s izuzetkom malog pojasa bosanske obale i Monaka, celo severno Sredozemlje, od Gibraltara do sirijske granice sad pod nadzorom NATO, a Rusi neće moći da koriste olakšice u lukama Crne Gore".

(Kurir.rs/Vijesti, Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...