RATUJU U SIRIJI: Sa Kosova najveći broj islamista u odnosu na broj stanovnika
Foto: Profimedia

javni puls

RATUJU U SIRIJI: Sa Kosova najveći broj islamista u odnosu na broj stanovnika

Politika -

Policija Kosova navodi da je oko 316 stanovnika Kosova otišlo da se bori u ratovima u Siriji, većinom u periodu između 2013. i 2014. godine, a oko 117 se vratilo nazad, kaže se u izveštaju “Javni puls” na temu sprečavanja nasilog ekstremizma, predstavljenom u Prištini.

Iako Kosovo nije pod većim uticajem sukoba u Siriji i Iraku od drugih delove Evrope, studija UNDP iz 2015. godine o borbi protiv nasilne radikalizacije na Kosovu ukazuje da je sa Kosova u ratove na Bliskom istoku otišao najveći broj boraca u odosu na broj stanovnika. Takođe, Kosovo je treća oblast odakle je u odnosu na milion stanovnika, otišao najveći broj boraca islamske veroispovesti, posle Belgije i Francuske.

Ankete koje su sprovedene između 2012. i 2015. godine, pokazuju da društvo na Kosovu postaje religioznije u odnosu na stanje pre oružanih sukoba 1999. godine. Iako nije sprovedena nijedna anketa o verskoj pripadnosti stanovnika Kosova pre 1999. godine, 45 godina komunističke vladavine i homogenizacija kosovskih Albanaca oko nacionalnog cilja devedesetih godina prošlog veka, ističe manje - više sekularnu prirodu društva na Kosovu, što je zaključak koji dele mnogobrojne studije.

Na primer, anketa Instituta za istraživanje razvoja i alternative (IDRA) iz 2012. godine pokazuje da je 26% mladih između 16 i 27 godina starosti na Kosovu, religiozno. Druge studije pokazuju da se razočarenje opštim privrednim i političkim stanjem povećava, da je poverenje u institucije na najnižem nivou i da je poverenje u verske institucije u stalnom porastu.

Zaključci fokus grupa ukazuju da su stavovi o pretnjama terorističkih napada brojniji nego prethodnih godina.

Zaključci fokus grupa takođe pokazuju da je uticaj ekstremističkih grupa uporan, kao i da smanjen broj ljudi koji se pridružuju ekstremističkim grupama na Bliskom istoku ne predstavlja pokazatelj smanjenog nivoa opasnosti.

Faktori podsticanja radikalizacije jesu i indoktrinacija kroz nezvanična ili verska učenja preko interneta, kao i radikalizacija članova porodice koja je umnogome rezultat nedostatka alternativnih aktivnosti unutar Islamske verske zajednice.

(Kurir.rs/Gračanicaonline, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track