BRITANSKI LIST EKONOMIST RAZOTKRIO PREDSEDNIKA SRBIJE: Vučić je lokalni autokrata, njegovi mediji iznose neverovatne optužbe!
Foto: Zorana Jevtić

Opširna analiza stanja u regionu

BRITANSKI LIST EKONOMIST RAZOTKRIO PREDSEDNIKA SRBIJE: Vučić je lokalni autokrata, njegovi mediji iznose neverovatne optužbe!

Politika -

U opširnom tekstu o stanju u regionu, ugledni britanski list Ekonomist posebno ističe primer predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koga opisuje kao lokalnog autokratu koga će zapadne države tolerisati sve dok im obećava mir, navodeći kao primer nedemokratskog vladanja ono što je u kampanji doživeo Vuk Jeremić.

“Glavni Vučićev protivnik u predsedničkoj trci bio je Jeremić, i kampanja protiv njega je bila prljava. Mediji naklonjeni Vučiću iznosili su neverovatne optužbe da je Jeremić musliman koga podržava Islamska država, da je umešan u ubistvo, dok je njegova supruga označena kao vođa narko kartela”, navodi Ekonomist i dodaje da to što se dešavalo bivšem ministru spoljnih poslova i predsedniku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija – nikoga nije iznenadilo.

List se osvrnuo i na svetkovinu održanu nekoliko nedelja nakon zvanične inauguracije, navodeći da je Vučić pokušao da na njoj zbroji što je više mogao stranih zvaničnika, da bi kroz ceremoniju javnosti pokazao svoju moć.

“Kao naslednika na mestu premijera izabrao je Anu Brnabić, ženu koja je otvoreno gej, što je naišlo na pohvale međunarodne liberalne javnosti. Međutim, zemlju će u stvari voditi Vučić, a on nije liberalno orijentisan”, zaključuje Ekonomist.

Ugledni magazin citira Srđu Pavlovića, crnogorskog profesora, koji objašnjava da je pojam “stabilokratija” prisutan u skoro svim državama regiona, uz manje razlike.

“Ono što lokalne vođe sprovode u svom antidemokratskim ponašanju ne nailazi na osudu sa Zapada. Dovoljno je samo da oni održavaju mir, pa da im se to toleriše”, kaže Pavlovich.

On kao jedan od primera navodi i Bosnu I Hercegovinu, koja je disfunkcionalna država i dve decenije od završetka rata. Prema Pavlovićevim rečima, Amerika i Evropa to prihvataju, tražeći samo od lidera BiH da kriza ne pređe u oružani sukob.

Sličan primer je i sa Crnom Gorom, navodi Ekonomist, ističući da Milo Đukanović vodi zemlju još od 1989. godine.

“Vlada te zemlje je pohvaljena zbog odluke da uđe u NATO. Ali, kao i svuda u regionu, vlast se ni ovde ne menja putem biračkih kutija, već vlast kupuje glasove kroz poslove u državnoj upravi”, navodi se u tekstu uglednog britanskog nedeljnika.

Objašnjava se i da je u ovim državama, posle izbora, glavno pitanje ne ko će voditi koje ministarstvo, već ko će dobiti na upravljanje neku državnu kompaniju ili javno preduzeće.

“Građani su otuđeni od politike i glasaju za lične, opipljive koristi, ili iz straha”, list citira izveštaj Balkanske savetodavne grupe za evropsku politiku.

“Dajući legitimitet ovakvom stanju, Zapad stvara odboj prema sebi. Na duže staze, stabilokratija preti da postane recept za nestabilnost”, zaključuje Ekonomist.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO : Zašto je uhapšen Dejan Anđus?

(Kurir.rs/Foto: Fonet, Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track