POKRENUT POSTUPAK PROTIV SNS: Naprednjaci krili od države ko im je radio kampanju za izbore
Foto: Tanjug

Agencija za borbu protiv korupcije

POKRENUT POSTUPAK PROTIV SNS: Naprednjaci krili od države ko im je radio kampanju za izbore

Politika -

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv SNS zbog nedostavljanja podataka o anagažovanju rumunskih marketinških kompanija Majoritas i Kondiment tokom kampanje za izbore 2012, navodi se u odgovoru Agencije Insajderu.

U odgovoru koji je Insajder dobio Agencija navodi da je u okviru kontrole Srpske napredne stranke, „uputila ovom političkom subjektu zahtev za dostavu podataka“. Navedeni zahtev se, prema navodima Agencije, odnosio na poslovni odnos između SNS i firmi Majoritas i Kondiment, tj. na sve ugovore, fakture i ostalu dokumentaciju između ovih pravnih lica.

„S obzirom na to da Agencija nije dobila podatke u roku koji je bio naveden u zahtevu, podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv političke stranke Srpske napredne stranke i odgovornog lica u političkoj stranci“, navodi se u odgovoru Agencije i dodaje da će po okončanju ovog postupka o ishodu izvestiti javnost.

Prema pisanju medija kao i podacima sa sajta kompanija Majoritas i Kondiment, SNS je u kampanji 2012. angažovala ove dve rumunske agencije za poslove internet marketinga.

Na sajtu Kondimenta objavljena je čak studija slučaja SNS, uz objašnjenje je formiran internet tim od 15 ljudi, da je tim”specijalaca” boravio u Beogradu, a da je SNS tada 80 odsto budžeta uložila u kampanju na društvenim mrežama.

Ipak, podatke o tim troškovima SNS nije dostavila Agenciji za borbu protiv korupcije, zbog čega su novinari Insajdera i postavili pitanje da li Agencija taj slučaj proveravala i koji je ishod provere.

Na pitanja Insajdera da li je Agenciju za borbu protiv korupcije istraživala veze SNS-a i Vlade Srbije s lobističkom firmom Bell Potinger, iz Agencije su pre nekoliko meseci naveli da će i ta saradnja biti predmet kontrole.

Ipak, podatke o ishodu te kontrole još uvek nismo dobili.

Podsetimo, iako je Vlada Srbije u septembru 2014. demantovala saradnju s Bell Potinger- om, prema istraživanju Insajdera, u zvaničnom britanskom registru profesionalnih političkih konsultanata i danas se nalaze podaci da je Vlada Srbije koristila usluge ove lobističke firme od juna 2013. do novembra 2014.

Prema zakonu, Vlada Srbije ima pravo da angažuje lobističke firme u određenim slučajevima, međutim, taj trošak mora da se obrazloži i isplanira u skladu s budžetom i pravilima o javnim nabavkama. U slučaju Bell Pottingera ni nakon tri godine nije jasno da li je i zbog čega Vlada koristila usluge ove firme.

Još 2014. Demokratska stranka i pojedini mediji kao argument o saradnji Vlade i britanske firme navodili su pozivnicu za Serbia Investment Day, događaj od 29. oktobra 2014. u Londonu, koju je učesnicima, u ime Vlade Srbije, s potpisom Aleksandra Vučića, poslao upravo Bell Potinger.

Dodatno interesovanje javnosti privukla je i činjenica da su Vlada Srbije i vladajuća Srpska napredna stranka istovremeno koristili usluge Bell Pottingera od 1. juna do 31. avgusta 2014. I ovi podaci se nalaze u britanskom registru.

Prema Zakonu o finansiranju stranaka, političke stranke imaju pravo da koriste usluge lobističkih i marketinških firmi, ali su u obavezi da troškove tih usluga navedu u svojim finansijskim izveštajima.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Potresno, izvršitelji pokušali invalida da izbace na ulicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track