Najnovije vesti

ITALIJAN DANILO OTKRIVA PODMUKLI PLAN PROTIV SRBA: OVK je pomno planirala martovski pogrom! Njime je počeo tajni rat za Kosovo
Foto: Stampa printscreen, Printskrin / You Tube

Ne odustaje od pravde za Srbe ni posle 13 godina

ITALIJAN DANILO OTKRIVA PODMUKLI PLAN PROTIV SRBA: OVK je pomno planirala martovski pogrom! Njime je počeo tajni rat za Kosovo

Politika

PRIŠTINA - Tužilac Euleksa, Italijan Danilo Čekareli, podneo je zahtev da se privede i pritvori grupa bivših pripadnika tzv. OVK, koje je nazvao ključnim organizatorima pogroma srpskog stanovništva u martu 2004. godine, preneli su prištinski mediji.

 

Tužilac, naime, navodi da se grupa bivših članova OVK dogovorila da započne "tajni rat" za preuzimanje kontrole nad celom teritorijom KiM, zbog čega smatra da je martovski pogrom bio planirani masovni napad, a da su ključni organizatori bili upravo pripadnici OVK čije je hapšenje naložio.

foto: Stampa printscreen

Kacareli je, kako se navodi, otkrio način na koji je organizovan martovski pogrom 2004. i kako su neka od ubistava izvršena.

 

U zahtevu na 41 strani on navodi da je grupa koja je napad organizovala primala naređenja od visoko pozicioniranih komandanata OVK, koji su kasnije zauzeli vodeće političke pozicije.

 

Euleks kao organizatore nasilja navodi Bedrija Krasnićija, Aljbana Dizdarija, Bajrama Kimkarija i Faika Krasnićija, koji su postupajući po naređenju najvišnih predsatvnika OVK ubijali, napadali, otimali i činili druga ozbiljna nedela. Njih tužilac navodi kao ključne organizatore i izvršioce pogroma koji se dogodio između 17. i 19. marta 2004.

Inače, događaji iz marta 2004. najpre su nazivani serijom incidenata, zatim se govorilo da je reč o "spontanoj reakciji", da bi sada istraga Danila Čekarelija došla do dokaza da je grupa koja je izvela pogrom posedovala "kalašnjikove", ručne granate, mitraljeze, te da je to bilo dopremljeno iz Albanije.

 

Pre 13 godina u neredima na 33 lokacije na KiM proterano je oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, a trodnevno nasilje odnelo je 19 života - 11 Albanaca i osam Srba.

 

Povod za pogrom bilo je naopako tumačenje nesreće u kojoj su stradala dva albanska dečaka. Prema albanskoj verziji događaja, oni su 16. marta 2004, bežeći od dece iz susednog, srpskog sela Zupče, upali u reku Ibar i udavili se.

 

U neredima je, prema proceni Unmika, povređeno više od 100 pripadnika Kfora i policajaca UN, a zapaljena su i 72 vozila međunarodnih snaga.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Kalixo/Foto: Youtube printscreen)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...