VESNA PEŠIĆ I POKRET SLOBODNIH GRAĐANA KRITIKUJU ANU BRNABIĆ: Predavanje stenograma Čepurinu nedostojan gest premijerke
Foto: Vladimir Milovanović

poniženje

VESNA PEŠIĆ I POKRET SLOBODNIH GRAĐANA KRITIKUJU ANU BRNABIĆ: Predavanje stenograma Čepurinu nedostojan gest premijerke

Politika -

BEOGRAD - Pokret slobodnih građana Saše Jankovića osudio je danas postupak predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić koja je, kako navode, predala ambasadoru Ruske federacije u Beogradu stenogram svoje izjave jednom stranom mediju i smatraju taj gest, kako navode, sramnim nastavkom politike ponižavanja pred međunarodnom zajednicom..

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je u četvrtak da se ruski ambasador u Beogradu sastao sa srpskom premijerkom kako bi "utvrdili šta je tačno rekla".

U saopštenju tog pokreta dostavljenog medijima se navodi da je slobodarski duh Srbija gradila vekovima i da nijedan državni funkcioner, pa ni predsednica vlade nema pravo da ga, kako kažu, rasprodaje kupujući podršku za sebe.

U tom pokretu smatraju da je postupak premijerke Brnabić "nedostojan Republike Srbije i njenih građana", a takođe krši princip nezavisnosti u međunarodnim odnosima i zakon koji zabranjuje potčinjavanje Srbije bilo kojoj stranoj sili.

Vesna Pešić: Prvi put sam nacionalno uvređena zbog Ane Brnabić

To što je premijerka Srbije Ana Brnabić nosila na noge ruskom ambasadoru u Srbiji stenogram svog intervjua američkoj ageniciji Blumberg predstavlja najveće poniženje Srbije do sada, rekla je za Radio Slobodna Evropa sociološkinja Vesna Pešić i dodala da se prvi put osetila nacionalno uvređenom.

"Da ona ode i da taj stenogram nosi na uvid i da se pravda ruskom ambasadoru – verujte mi, ja prvi put moram da kažem, a vi znate da ja takve stvari ne izgovaram – da nikom nije palo na pamet da ovoliko ponizi Srbiju kao što je ona učinila", ukazala je Pešić.

foto: Filip Plavčić

Dodala je čak i da je Brnabić napravila grešku zbog neiskustva,

"Neprihvatljivo je da ona ide ambasadoru ili bilo kome drugome i da nosi nekakav stenogram na noge".

"Ona, izgleda, zaboravlja da drži najvišu političku funkciju u našoj državi", istakla je Pešić.

"Da ona ide da se pravda nekakvom ambasadorčiću tamo, a i sama sam bila ambasador, to je apsolutno nezamislivo i moram da vam kažem da sam se prvi put nacionalno uvredila", zaključila je Pešić.

Predstavnica ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla je da je srpska premijerka Ana Brnabić ruskom ambasadoru u Beogradu, Aleksandru Čepurinu, predala stenogram intervjua za agenciju

Blumberg kako bi dokazala da je njena izjavao o izboru između EU i Rusije pogrešno interpretirana.

(Kurir.rs/Tanjug/FoNet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Sumnjiva smrt majke i bebe u beogradskom porodilištu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track