SURET DAČIĆ - BIŠOP: Može i mora biti više trgovinske razmene sa Australijom
Foto: Zorana Jevtić

SURET DAČIĆ - BIŠOP: Može i mora biti više trgovinske razmene sa Australijom

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da može i mora biti više trgovinske razmene sa Australijom i investicija iz te zemlje.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa šeficom australijske diplomatije Džuli Bišop, Dačić je kao uspešan projekat naveo investiciju kompanije Rio Tinto u rudarstvo u Loznici, na projektu vađenja rude jadarit, za koju je rekao da će za dugo biti veoma važna u industriji modernih tehnologija.

Kao drugi primer dobre saradnje, Dačić je naveo izvoz srpskog softvera u Australiju.

"Mi uvek govorimo da su maline najznačajniji izvozni proizvod Srbije. Izvoz softvera je dva, tri puta veći nego izvoz malina", rekao je on.

Džuli Bišop je rekla da su projekti poput arheoloških iskopavanja u Glacu kod Sremske Mitrovice simboli poboljšanja odnosa Srbije i Australije na svim nivoima.

Ona je dodala da su rudarske kompanije iz Australije zainteresovane za Srbiju i pomenula projekat vađenja litijuma uz poštovanje zaštite životne sredine.

Budući da je Australija zemlja koja već 26 godina bez prestanka beleži ekonomski rast, Bišop je rekla da to nije slučajnost, već rezultat ekonomskih reformi, otvorenosti tržišta i dobre i kvalitetne robe koju drugi kupuju. Ona je rekla da je australijska ekonomija diversifikovana i preporučila Srbiji da učini isto.

Ona je izjavila da se na poslednjem popisu više od 60.000 ljudi u Australiji izjasnilo kao Srbi i dodala da su svi stranci koji dolaze u Australiju doprineli njenom razvoju pritom zadržavajući svoje nasleđe.

Bišop je podržala put Srbije ka Evopskoj uniji, koju je nazvala "globalnom silom i pokretačem".

Na sastanku se razgovaralo i o pitanju priznavanja vozačkih dozvola kao i o olakšavnju postupka dobijanja australijskih viza za gradjane Srbije.

Dačić je rekao da vize ne mogu biti ukinute, jer je australijska vizna politika takva da "čak i britanska kraljica, nominalni šef države, mora da traži vizu za Australiju", ali da se procedura može olakšati.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Maja molila MUP da je zaštiti, Stefanoviću podnesi ostavku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track