EPILOG POSETE SAD: Vučić zvao Trampa da poseti Srbiju!
Foto: Tanjug, Reuters

BORAVAK PREDSEDNIKA TOKOM POSETE SAD

EPILOG POSETE SAD: Vučić zvao Trampa da poseti Srbiju!

Politika -

Jasno smo stavili do znanja da se problemi u regionu moraju rešavati mirno, bez održavanja zamrznutog konflikta, rekao predsednik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se posle sastanka sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom dogovorio da ubuduće imaju ličnu komunikaciju i tom prilikom pozvao američkog predsednika Donalda Trampa da poseti Srbiju.

Šef države ocenio je da su njegovi razgovori sa potpredsednikom SAD u Beloj kući dodatno doprineli stvaranju većeg međusobnog poverenja.

Najbolji doček

- Pozvao sam Trampa i Pensa da posete Srbiju, smatrajući da će najbolji doček u ovom delu Evrope i šire upravo imati u našoj zemlji. Razgovarali smo o svim ključnim regionalnim pitanjima, bilateralnim odnosima SAD i Srbije. Bilo je reči i o onim pitanjima koja predstavljaju problem za Srbiju i region. Jasno smo stavili do znanja da se ti problemi moraju rešavati na miran, civilizovan način, ali da pokušamo da stvari ne održavamo u stanju zamrznutog konflikta u narednih stotinu godina, već da vidimo šta možemo da donesemo kao rešenja u narednom periodu - istakao je predsednik Srbije.

Vučić je naglasio da je sa američkim zvaničnicima postigao visok nivo saglasnosti o ključnim pitanjima.

- Sa Pensom je bilo razgovora i o očuvanju teritorijalnog integriteta, mi smo govorili iz ugla naše zemlje, ali i o tome kako Amerika doživljava ulogu Rusije i kako mi to činimo. Dobro smo se razumeli. Rekao sam da se Srbija nalazi na evropskom putu, a Amerika podržava taj put. Srbija ima prijateljske odnose i sa Ruskom Federacijom, ali i sa svim drugim državama - kazao je on.

Razgovor o regionu

Upitan da li Srbija, kao i SAD, priznaje ustavno ime Makedonije, Vučić je odgovorio da je Srbija priznala ustavno ime Makedonije iako je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova, sigurno uprkos volji svog stanovništva.

Takođe je preneo da je sa Pensom kratko razgovarao i o BiH, dodajući da je ono što je zajednički interes pre svega mir i stabilnost u regionu, a ukoliko toga nema u toj zemlji, onda je teško da ga ima bilo gde u regionu.

foto: Damir Dervišagić

Ivan Vujačić

AMERIKANCE ZANIMA STABILNOST U REGIONU

Nekadašnji ambasador u Vašingtonu Ivan Vujačić izjavio je za N1 da je poseta SAD predsednika Srbije bila prilično rutinska:

- Potpredsednik SAD Majk Pens je više zainteresovan za regionalnu stabilnost i podršku evropskom putu. Uostalom, Pens malo zna o ovom regionu, za razliku od Džoa Bajdena. Kad je ovaj region u pitanju, što se američke strane tiče, stvari su na autopilotu, odnosno američka politika ide po inerciji odranije.

Kurir / E.K.

Foto: Damir Dervišagić, Tanjug, Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Da li će Tužilaštvo istražiti Vučićevu ulogu u paljenju američke ambasade?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track