OPTIMIZAM OPOZICIJE: Pobeda u Beogradu uslov za slobodnu Srbiju!
Foto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić, Aleksandar Jovanović, Filip Plavčić

Zajednički nastup na izborima u prestonici

OPTIMIZAM OPOZICIJE: Pobeda u Beogradu uslov za slobodnu Srbiju!

Politika -

Opozicija veruje da ujedinjeni imaju realne šanse da smene naprednjačku vlast, naročito zato što je podrška Aleksandru Vučiću na poslednjim izborima za 11 odsto bila slabija u Beogradu u odnosu na celu Srbiju

U redovima opozicije uveliko se spremaju za beogradske izbore, koji se očekuju na jesen, a najkasnije u martu, kad im je redovan termin, i razmišljaju o formiranju zajedničke liste kako bi smenili vlast SNS i SPS u prestonici, što bi, kako ocenjuju, bio uvod i u promenu vlasti na republičkom nivou. Veruju da je to realan scenario pošto je na poslednjim izborima podrška šefu SNS Aleksandru Vučiću bila za 11 odsto slabija u odnosu na celu Srbiju.

- U nekoliko centralnih beogradskih opština čak je lista Saše Jankovića sama, bez ostatka opozicije, imala bolji rezultat od Vučićeve. Te činjenice objektivno govore da šanse opozicije nisu nerealne - izjavio je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji slovi za jednog od mogućih kandidata opozicije za gradonačelnika.

Najizvesnije je da će dogovor postići Jankovićev pokret, DS i SDS. Nije isključeno, ali je manje verovatno da u tom savezu bude i Vuk Jeremić, koji najavljuje osnivanje partije u oktobru. Aleksandar Šapić se pominje kao mogući kandidat te koalicije, za šta se zalaže Janković, dok bi DS kandidovao Sretu Malinovića ili Tamaru Tripić.

- Ne mislimo da je pitanje personalne kandidature ključno, već zajednička platforma s kojom ćemo izaći pred građane. Na prošlim izborima ni SNS nije imao kandidata, čuvali su njegovo ime u tajnosti. Bitan je tim - poručuju iz DS.

Programski direktor CIRSD Nikola Jovanović voleo bi da vidi zajedničku listu kandidata i da „pobede režim u Beogradu, što bi bila uvertira za ostatak zemlje“.

- Imamo dovoljno vremena da se dogovorimo o jednoj koloni, jer dve ili tri drobe opoziciju. Pripreme za beogradske izbore obavljaju se na više nivoa. Prvi je borba za civilizovane i normalne izborne uslove. Ignorisanje ovog problema značilo bi da smo prećutno saglasni sa siledžijskom, nečasnom i primitivnom praksom koju je režim uveo u političku utakmicu. Drugi je konkretan plan za pristojniji i bolji život Beograđana. Grejanje je preskupo, prevoz neefikasan, gradske službe korumpirane, na delu je urbana hajdučija koja našu prestonicu pretvara u orijentalnu palanku. Ulična svetla ne pale se tokom noći zbog ušteda, nasilje je u porastu, grad nikad prljaviji nije bio... Treći je dogovor o zajedničkom nastupu autentične opozicije, kako bi se Beograd oslobodio i kako bi počelo oslobađanje Srbije.

Član Predsedništva SDS Konstantin Samofalov kaže da je krajnje vreme da se opozicija dozove pameti i dogovori o zajedničkom nastupu:

- Mi zajednički nastup zagovaramo već godinama i to je trebalo da se desi još na prošlim parlamentarnim i predsedničkim izborima. Predstojeći beogradski izbori nova su prilika da nastupimo ujedinjeno, i to može biti početak kraja Vučićeve autokratske vladavine. Vodimo razgovore sa strankama građanske demokratske opozicije i iskreno se nadam da ćemo napraviti dogovor koji će biti potpuno drugačiji od dosadašnjih.

Biljana Bojić

Boško Obradović

ŠANSA DA SMENIMO BAHATU VLAST

I Boško Obradović iz Dveri smatra da je Beograd velika šansa za pobedu opozicije nad SNS i SPS.

- Ti izbori su veoma bitni jer je Beograd najznačajniji politički, medijski, privredni i finansijski centar u Srbiji. Gradonačelnik Beograda je jedna od najvažnijih političkih ličnosti u državi. Dveri se intenzivno pripremaju za ove izbore kao da će na njih izaći samostalno, a paralelno razgovaramo s više potencijalnih partnera u redovima parlamentarne i vanparlamentarne opozicije. Jer ako se za fontanu na Slaviji izdvaja više nego za rađanje, mlade poljoprivrednike i zadrugarstvo - onda tu bahatu vlast treba hitno menjati. Beogradski izbori su prilika za to.

Istakli kandidaturu

ŠAPIĆ, DAMJANOVIĆ, JOVANOVIĆ...

Izvesno je da će u trku za gradonačelnika ući Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, koji je izjavio da će sam ići na izbore, posle čega će razgovarati sa svima, pa i sa SNS.

Kandidat za gradonačelnika iz redova SRS biće Miljan Damjanović. Iz LDP je saopšteno je da će lider Čedomir Jovanović biti kandidat za prvog čoveka prestonice, a većina opozicionih stranaka ne želi u savez s njim uz objašnjenje da je lažna opozicija.

Ljubiša Beli Preletačević nedavno je izjavio da još ne zna da li će se kandidovati i da će „odlučiti pomoću intuicije, jer je ona jača od svega“. DJB Saše Radulovića pozivao je na zajednički dogovor, ali spremni su da samostalno nastupaju. O učešću na beogradskim izborima navodno ozbiljno razmišlja i Dragan Đilas, nekadašnji gradonačelnik Beograda i lider DS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track