ANA BRNABIĆ RAZGOVARALA S MAJKLOM PENSOM: Očekujemo podršku SAD na putu ka EU
Foto: Fonet

SUSRET U PODGORICI

ANA BRNABIĆ RAZGOVARALA S MAJKLOM PENSOM: Očekujemo podršku SAD na putu ka EU

Politika -

Ana Brnabić u razgovoru s Pensom istakla da je unapređenje odnosa sa Amerikom jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije

Predsednica Vlade Ana Brnabić juče je u razgovoru sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom, na marginama Samita američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, izjavila da je prevashodni interes Srbije da se očuvaju mir i stabilnost regiona zapadnog Balkana, da tome doprinosi svojim konstruktivnim pristupom i da će to činiti i ubuduće.

- Samo očuvanje mira i stabilnosti u regionu, ali i rešavanje svih otvorenih pitanja dijalogom i traženjem kompromisa mogu da doprinesu napretku regiona, nastavku reformskih procesa i jačanju međusobne povezanosti - podvukla je premijerka.

Borba protiv terorizma

Ona je istakla značaj dosadašnje podrške SAD procesu evropskih integracija Srbije i izrazila nadu da će na tom planu Srbija imati podršku i nove američke administracije. Brnabićeva i Pens su razgovarali i o briselskom dijalogu i implementaciji dogovorenog, a premijerka je istakla neophodnost što skorijeg formiranja Zajednice srpskih opština. Razgovaralo se i o saradnji dve zemlje na planu bezbednosti i ocenjeno je da je u oblasti oružanih snaga i policije ostvaren najveći napredak u prethodnom periodu. Brnabićeva je ukazala na punu posvećenost Srbije borbi protiv međunarodnog terorizma i spremnost da, u suzbijanju tog globalnog problema, Srbija pruži aktivan doprinos.

Podsticaj saradnji

- Brnabićeva je izrazila zadovoljstvo zbog nedavno okončane, uspešne radne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu i ocenila da je ta poseta dala podsticaj daljem razvoju saradnje dveju država i da to govori u prilog tome da je unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije - saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Na samitu učestvuju i premijeri Albanije Edi Rama, BiH Denis Zvizdić, Crne Gore Duško Marković, Hrvatske Andrej Plenković, Makedonije Zoran Zaev, Slovenije Miro Cerar i predsednik Kosova Hašim Tači. Domaćini skupa su Crna Gora i Makedonija. Regionalna inicijativa pokrenuta je 2003. pod okriljem SAD, s ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO.

foto: EPA

Crnogorski premijer

OD UZBUĐENJA POMEŠAO HOTEL „HILTON“ SA KLINTON

Crnogorski premijer Dušan Marković je od uzbuđenja, u dobrodošlici američkom potpredsedniku Majku Pensu, napravio gaf rekavši da će Samit lidera američko-jadranske povelje biti održan u „hotelu Klinton“, umesto „Hilton“.

- Očekujem otvorenu i konkretnu razmenu mišljenja lidera članica američko-jadranske povelje na specijalnom samitu, kasnije tokom dana, u hotelu K... u hotelu „Klinton“ - rekao je Marković.

Kurir / E. K.

Foto: Fonet, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NOVI SKANDALOZNI SNIMCI VUČIĆEVE CENZURE! POSRAMLJENI RADNICI PRIZNAJU DA IM ŠEFOVI NAREĐUJU DA KRIJU KURIR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track