Dodik odbacio MMF, stiže ruski i kineski kapital

Dodik odbacio MMF, stiže ruski i kineski kapital

Politika -
Ugovorene su investicije sa ruskim i kineskim partnerima u energetski sektor RS od oko milijardu evra, izjavio predsednik Republike Srpske

BIJELJINA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su ugovorene investicije sa ruskim i kineskim partnerima u energetski sektor RS od oko milijardu evra što će biti jedan od odgovora na ekonomsku krizu i istakao da bi sa nemačkom Šperbankom mogao da bude postignut dogovor jer je "očito da do aranžmana sa MMF neće doći".

Dodik je na konferenciji za novinare u Bjeljini rekao da je njegovo učešće na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburg bilo jedno od najuspešnijih za Republiku Srpsku od kada prisustvuje ovom prestižnom ekonomskom skupu u Rusiju. On je najavio da će na sednici Vlade RS naredne sedmice biti predloženo formiranje zajedničkog preduzeća RS i "Gasproma" koje će biti lider u regionu u oblasti istraživanja nafte i gasa.

Dodik je naveo da je sa "Gaspromom", osim izgradnje kraka gasovoda "Južni tok" kroz RS i distributivne mreže vrednosti oko 300 miliona evra, dogovorena i izgradnja dve elektrane na gas snage po 600 gigavata. On je podsetio da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na marginama Ekonomskog foruma razgovarao dva sata i preneo da Rusija ostaje privržena poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i da će odnosi RS i Rusije i dalje ići uzlaznom putanjom.

On je najavio da će u narednim mesecima biti osmišljena distribucija gasa kroz RS, koji je četiri puta isplativiji od mazuta i da će u prvim godinama biti isporučivano 250 miliona kubika gasa, a kasnije 1,9 milijardi kubika. Dodik je potvrdio da će 15. jula doći u RS predstavnici Šperbanke, koja je nedavno kupila Folks banku, i po snazi je peta ili šesta u svetu uz 100 odsto vlasništvo države, prenosi Sensservis.On je precizirao da bi sa ovom bankom mogao da bude postignut dogovor o prevazilaženju postojećeg ekonomskog stanja u RS, jer je "očito da do aranžmana sa MMF neće doći".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track