HAOS U VLADI, VARNIČI U NEMANJINOJ! Ministri besni na Anu Brnabić: Postavlja se kao šerif, sve nas nervira
Foto: Fonet

Varniči U Nemanjinoj 11

HAOS U VLADI, VARNIČI U NEMANJINOJ! Ministri besni na Anu Brnabić: Postavlja se kao šerif, sve nas nervira

Politika -

Gotovo nijedna sednica nije prošla bez oštrih polemika otkad je došla nova premijerka, koja u pokušaju da se postavi kao autoritet izaziva kontraefekat

U Vladi Srbije zavladao je pravi haos pošto ministri, otkako je poziciju premijera preuzela Ana Brnabić, redovno na sednicama ulaze u oštre polemike. Uprkos pokušajima predsednice Vlade da se postavi kao autoritet, ministri veterani teraju po svom osporavajući njenu ulogu šefice na svakom koraku.

Svađa se svako sa svakim

- Ne zna se krsni kraj, ratuje svako sa svakim. Sevaju varnice na sve strane, svako želi da pokaže da je glavni. Shvatili su da im se može, ne poštuju autoritet premijerke, koja pokušava da pokaže zube, a to ih još više iritira - priča izvor Kurira iz Vlade.

Brnabićeva se, kako dodaje, trudi na sve načine da ministrima stavi do znanja da im je šef i da „od ludovanja nema ništa“:

- Pokušava da se postavi kao autoritet, prečesto počinje rečenice „ja kao premijer“, ponekad je čak i arogantna. Postavlja se kao šerif, bez nekog realnog utemeljenja, i to ministre, naročito one s dužim stažom u Vladi, uveliko nervira.

Ministri, inače, u svađama nisu štedeli ni Brnabićevu. Tako je, prema pisanju medija, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica zamerio što se materijali za zasedanje i imenovanje funkcionera ne dostavljaju ranije, već pred sam početak sednice. Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, uzvratila je da nema razloga da se buni, ali Dačić nije odustajao, čak ni posle reakcije premijerke da će se sve regulisati.

Zato je usledio „udarac šakom o sto“.

- Ovde u Vladi sam bila osam meseci i nisam videla da si se tako ponašao. Ne sećam se da si ovako smeo da diskutuješ u vreme Vučića - završila je polemiku Brnabićeva.

Mandat počela gafom

Na jednoj od sednica došlo je i do sukoba ministarke pravde Nele Kuburović s premijerkom i ministrom finansija Dušanom Vujovićem, jer je u izmene uredbe o paušalnom oporezivanju uvrstio advokate bez njenog mišljenja. Kuburovićeva je „pobedila“ i izbacila advokate iz tog akta.

Na početku Brnabićkinog mandata potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović ukazala je premijerki da je transkript svog intervjua u kom je izazvala pometnju zbog izjava o odnosu Srbije, EU i Rusije trebalo da dostavi članovima Vlade, a ne ruskom ambasadoru Aleksandru Čepurinu.

Ekipa Kurira

Ana Brnabić

RASPRAVE U VLADI SU OKEJ

Premijerka Ana Brnabić rekla je juče da su „rasprave na sednicama Vlade dobra stvar“.

- Dobro je da svi ministri ne misle isto - rekla je premijerka odgovarajući na pitanje novinara da iznese stav o novom zakonu o rodnoj ravnopravnosti. Ona je istakla da je bilo dosta debata u javnosti o tom zakonu, koji je veoma važan, i zahvalila je ministarki Zorani Mihajlović što je na njemu radila.

Odsustvo političke moći

(NE)USPEŠAN AUTORITET

Politikolog Boban Stojanović smatra da bi na eventualne „svađe“ ministara sa Anom Brnabić trebalo gledati kao na odsustvo političke moći same premijerke.

- Iako ona ima predsednika najveće stranke iza sebe, teško je očekivati da ostali članovi Vlade gledaju na nju kao na autoritet. Ipak je svima mnogo bitnije da su s Vučićem u dobrim odnosima. Premijerka je pokušala da ukaže na to da ima Vučićevu podršku i da na taj način gradi autoritet, ali nisam siguran da će u tome uspeti - navodi Boban Stojanović.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV UŽIVO: Ko je ubica sa Dedinja?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track